снимки: личен архив на Стоян Стоянов140 години след Освобождението на

...
снимки: личен архив на Стоян Стоянов140 години след Освобождението на
Коментари Харесай

Българин сподели уникални снимки на 114-годишен руснак, който се е бил на Шипка

снимки: персонален списък на Стоян Стоянов

140 години след Освобождението на България от Османско робство, историческите събития и личностите, свързани с това събитие, наподобяват някак прекомерно далечни за съвремието ни. Подвизи, като боевете на Шипка да вземем за пример, ни наподобяват прекомерно далечни и откъснати от днешния ден, без да си даваме сметка, че в действителност измежду нас има към момента хора, които могат да осъществят изцяло жива и непосредствена връзка с това епохално са страната ни време, написа електронното издание vihrogon.bg.

И когато до нас доближат свидетелства от него, няма по какъв начин да не се вълнуваме и да не се замислим, че историята не е единствено в учебниците, че тя е част и от персоналните ориси на хората.

Уникални фотоси, съпроводени и с в действителност забавни и вълнуващи мемоари, показа с „ Вихрогон “ Стоян Димитров Стоянов. Той ни даде защитаваните с десетилетия фотографии на една същинска легенда на Руско-турската война – Константин Викентиевич Хруцки.



Един от най-впечатляващите обстоятелства за него е дълголетието му. Роденият през 1855 година Хруцки доживява съвсем до 114 години и по този начин се трансформира в последния оживял деец от боевете при Шипка и при Плевен. Макар че е съветски гражданин, той се бори в редиците на българското опълчение, настояват историците. Посещението на 100-годишния Константин Хруцки в България през 1955 година също е извънредно събитие, той е посрещнат на държавно равнище и се трансформира в същинска интернационална звезда.



 
Доста забавно е и по какъв начин Стоян Стоянов се снабдява със фотосите на съветския войник от българското опълчение. Той ги получава от брачната половинка му – Вера. Това е последната спътница в живота на Константин Хруцки, с която той основава семейство десетина години преди гибелта му, а разликата във възрастта им е впечатляваща – 54 години.



След гибелта на последния деец, през 1970 година, неговата вдовица идва в България, където паметта за нейния брачен партньор е още жива. Достатъчно е да се спомене, че когато година по-рано Константин Хруцки напуща този свят, българският държавен глава Тодор Живков ѝ изпраща съболезнователно писмо, което е отпечатано и в българската преса.



Стоян Стоянов, който е бил водач към Окръжния комитет на Българска комунистическа партия във Варна, е отговарял персонално за пътуванията на вдовицата на Константин Хруцки по стъпките на популярния ѝ брачен партньор. Той показа, че на всички места тя е била посрещана с неспокойствие и респект от българите. Споменът от визитата е непокътнат в фотосите на Стоян и Вера, която му оставя и грижливо надписани снимки на умрелия воин от Шипка и Плевен.

Освен в Руско-турската война, доживелият до дълбока напреднала възраст боец е взел участие и Първата международна война, преживявайки доста от ужасите, глада и невижданите премеждия, които свързваме с нея. По-късно той получава поредност награди от управлението на Съюз на съветските социалистически републики. В по-ново време съветските историци слагат под подозрение дали всички автобиографични разкази на Константин Хруцки дават отговор на действителността. Факт е обаче, че неговата неповторима орис остава в историята и до през днешния ден, а свидетелствата за връзката с тази неповторима персона се пазят като същинска полезност и не престават да провокират интерес.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР