снимки: БулфотоТази година имаме много ценни находки на Перперикон. Това

...
снимки: БулфотоТази година имаме много ценни находки на Перперикон. Това
Коментари Харесай

Нови уникални находки от Перперикон! Ето какво разказа за тях археологът Николай Овчаров

снимки: Булфото

Тази година имаме доста скъпи находки на Перперикон. Това сподели археологът Николай Овчаров на конференция по отношение на последните находки от разкопките на Перперикон, съобщи Агенция „ Фокус “.

Овчаров подчертава върху смисъла на откритите експонати: „ Имаме две доста скъпи находки от повече от общо 210 до този миг при тазгодишната акция на Перперикон: кръстове, украшения, доста монети, каменна пластика “, добави археологът. Той напомни, че началото на тазгодишната акция на Перперикон е било на 24 юни и се чака да продължи до към 10 септември: „ Работи се в бранша северно от най-голямата базилика изобщо откривана в Родопите от ранннохрстиянския интервал. Тя е върху огромен площад. Построена е към 5-6 век, само че е употребена чак до 14 век. Това, което имаме до този миг, са жилища, домове от интервала 4-5-6 век. Над тях има няколко землянки от този интервал – 13-14 век и един значителен некропол, който сега се изследва, отново от Средновековния интервал.



Сребърно-златната монета която намерихме на Перперикон, бележи пика на икономическата рецесия във Византия. Това сподели археологът Николай Овчаров на конференция по отношение на последните находки от разкопките на Перперикон.

„ Става дума за интервал на Византия и нейната стопанска система, в който мощната в миналото империя на процедура е на прага да рухне и политически, и стопански. През 11 век тя навлиза в интервал на крах, който значително се дължи на фамозната борба при Манцикерт от 1071 година, в която византийската войска е разгромена от турците и на практика губи съвсем всичките си владения в Мала Азия “, изясни археологът. Той добави, че след борбата при Манцикерт империята навлиза в нещо като стопански колапс и стопанската система й се срутва: „ Златната монета, върху която по принцип се гради всичко през Средновековието, златните монети не са били в обращение, рядко са се употребявали в обращение, въз основата на тях са се изчислявали всички останали монетни единици. През 11 век византийската златна монета се назовава хистаминон. Той се обезценява непрестанно и в края на 11 век вместо 20-22 карата, той доближава единствено до 5-6 карата, а всичко останало е сребро. Това на практика са сребърни монети с към 5-6 грама злато “, сподели още археологът.



Той добави и още исторически данни, с цел да изясни смисъла на находката: „ Около 1082 година на престола се възкачва един от най-големите византийски императори Алексий I Комнин. Той е изправен пред доста проблеми, само че в границите на десетина години съумява да се оправи с тях. Нещо повече - той съумява да стабилизира стопанската система и към 1092 година се пуска новата византийска монетна единица, известна като перпера, която е със наличие от 20-21 карата злато “. Овчаров изясни, че откритата монета е отпреди състоялата се промяна на Алексий Комнин: „ Интересното за нея е, че от едната страна е изобразен императорът Алексий Комнин, който е коронясан от Свети Димитър. Това е един сюжет, който след това продължава и през 13 век при монетите на Иван Асен, където той също е коронясван от Свети Димитър. Именно тази емисия от 1082- 1085 година за пръв път се появява този сюжет с коронясването на императора от Свети Димитър – светецът-покровител на Солун. От другата страна е Христос.
Монетата е доста скъпа като нумизматика, само че при нейното пояснение имаме и доста исторически фактори.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Ком
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР