Снимка: YouTubeСлед като огромният пожар в катедралата Нотр Дам бе

...
Снимка: YouTubeСлед като огромният пожар в катедралата Нотр Дам бе
Коментари Харесай

Нотр Дам след пожара: Какво остана и какво предстои

Снимка: YouTube

След като големият пожар в катедралата Нотр Дам бе сподавен, експертите от френските механически служби се заеха да оценят сигурността и сигурността на оживялата част от структура и да се дефинират кои детайли от нея са евентуално нестабилни. Изданието NewScientist ни среща с някои към този момент направени заключения, написа offnews.bg.

``
реклама

Вероятно резултатите от формалното следствие за повода за пожара ще бъдат оповестени след месеци, само че френските медии сочат, че ремонтните работи в катедралата са вероятният източник на бедствието.

Най-вероятната причина

Според шефа на инженерно-консултантската компания Mosen Фати Тарада (Fathi Tarada) ремонтните работи са правдоподобна причина за пожара в катедралата Нотр Дам.

„ Произходът на пожара към момента е въпрос на спекулации, само че е добре известно, че ремонтните действия съставляват рисков фактор за пожар. Това се дължи на огнеопасни действия [като заваряване, например] и искри, които могат да бъдат основани от някои процеси, като да вземем за пример шлайфане и рязане ", съобщи за New Civil Engineer Тарада, който е взел участие като специалист при следствието на опустошителния пожар и детонация от 2005 година в оборудването за предпазване на нефт Бънчефийлд.

" Изглежда, че пожарът стартира в покрива и се популяризира бързо. Покривът е съвсем напълно изработен от дърво със феодален генезис и надали е било обработвано с противопожарни средства.

„ Старата дървесина е суха и затова изключително уязвима при пожар. На тази основа материалът на покрива може да поддържа бързо хоризонтално и отвесно разпространяване на огъня ".

„ Доколкото ми е известно, в катедралата не са били инсталирани пръскачки, само че покривът наподобява е изцяло изгорен, прибавя експертът.

" Щом покривът се възпламени, падащите въглени могат да възпламенят дървените рамки и други градивни детайли  на катедралата ".

Това, което остана

Въпреки страховете, че ще рухне цялата катедрала, главната структура наподобява непокътната. Двете правоъгълни кули към момента се открояват в парижкото небе, а огромният каменен свод остана на върха на тежките стени, поддържани от солидни аркбутани. Сградата устоя най-голямото си тестване.



Покривът на катедралата се състои от каменен свод, предпазен от дървена структура. Това я прави по-устойчива от други катедралите с дървени тавани.

" Каменният свод на Нотр Дам се оказа задоволително здрав, с цел да не могат (в огромната си част) срутващите се дървени ферми да го пробият. Заради това разрушените дървени детайли останаха от горната страна върху свода, подпалвайки огъня ", съобщи Робърт Боулс (Robert Bowles) от английската Камара на строителните инженери.

Том Никсон (Tom Nickson), старши учител по средновековно изкуство и архитектура в Лондонския институт Курто, означи за Рhys.org, че каменният свод " е работил като един тип противопожарна врата сред мощно запалимия покрив и елементарно запалимия интериор " - както е замислено от средновековните строители на катедралата.

Въпреки че каменните стени, сводовете и аркбутаните са пожароустойчиви, те може да са претърпели структурни повреди от топлината. " Зидарията може, без да се срутва, да се нагрее и разшири, а защото след това се охлажда и се свива, тя може да се деформира ", разяснява Боулс.



Изящните витражи на катедралата наподобяват непокътнати, само че евентуално страдат от „ топлинен потрес “ от горещината на пожара, последван от студената вода, обяснва Джени Алекзандър (Jenny Alexander), специалист по средновековно изкуство и архитектура в Университета на Уоруик. Това значи, че оловното стъкло може да е било отслабено и ще се нуждае от малко проучване.

Сега ще са нужни деликатни инспекции, с цел да се дефинира дали камъните на сводестия таван са отслабени и напукани от топлината. Ако е по този начин, може да се наложи да се унищожи цялата структура и да се построи още веднъж.

След като постройката бъде нормализирана и вредите са оценени, могат да стартират възстановителни работи. Вероятно това ще стане с интернационалните старания.



Какво следва

Първата работа на спешните екипи е обезпечаването на безвреден достъп за инженерите, с цел да се направи оценка до каква степен е постоянна структурата.

Нестабилните елементи могат краткотрайно да бъдат укрепени или демонтирани.

" Следващият приоритет ще бъде да се реши рискът от проблеми при охлаждането на зидарията и да се изработят средства за унищожаване на овъгления дървен материал върху сводовете, тъй че да може да се ревизират самите каменни сводове ", изяснява Боулс за The Guardian. Това евентуално ще изисква кранове. Ще е нужен краткотраен покрив, с цел да се защищити зидарията.

Проблеми

Фасадата на катедралата е реставрирана през 90-те години на предишния век, което дава дребна визия за действителната отмалялост и сериозните градивни проблеми, пред които е изправена емблематичната постройка.

Още някои от нужните незабавни поправки са:



Снимка: YouTube

1.Шпиловете, увенчани с 12-те апостола, имат огромен брой пукнатини
2.Остарялата каменна зидария на всички аркбутани основава проблеми за стабилността на цялата постройка.
3.Много пинакли и гаргойли са в неприятно положение или са паднали
4.Оловото на оцветените стъкла е отслабено

Централният шпил на Нотр Дам, погубен в пламъка в понеделник, бе прибавен към готическата катедрала през 19-ти век. Трябва ли да бъде възобновен, или да бъде сменен с нов дизайн за 21-ви век? Вероятно финансови и политически съображения, както и естетически, ще вземат участие в решението.

Катедралата Нотр Дам е издигната за съвсем 200 години и е била доста променяна през останалите съвсем 700 години от завършването си. В този смисъл тя в никакъв случай не е била постройка, застинала във времето - тя постоянно се е променяла и еволюирала. 

Набавянето на материали също може да бъде предизвикателство. Покривът на катедралата е изработен от дъбови греди, изрязани от вековни дървета, някои с дължина до 110 метра. Дори през 13-ти век е било мъчно да се намерят. В Европа евентуално няма нито една страна с задоволително огромни дървета през днешния ден, означи Том Никсон.

Президентът Емануел Макрон даде обещание да възвърне катедралата. Френските компании и богатите фамилии към този момент събраха над 600 млн. евро. Налице е и прецизен цифров 3D модел, осъществен под управлението на Андрю Талън (Andrew Tallon), за който ви разказахме през вчерашния ден.

Малцина се съмняват, че Нотр Дам ще се издигне още веднъж в цялостния си искра.

" Катедралите са каменни феникси - напомнящи, че от всевъзможни неприятности можем да се преродим ", съобщи Ема Уелс (Emma Wells), археолог от Университета в Йорк.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
</div
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР