Снимка УикипедияНай-новата страна членка на Европейския съюз, Хърватия, от днес

...
Снимка УикипедияНай-новата страна членка на Европейския съюз, Хърватия, от днес
Коментари Харесай

С мото Силна Европа в свят, пълен с предизвикателства Хърватия става европредседател

Снимка Уикипедия

Най-новата страна членка на Европейския съюз, Хърватия, от през днешния ден поема шестмесечното ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз.

В края на предходната година министър председателят Андрей Пленкович сподели, че хърватското председателство ще се концентрира върху " Европа, която се развива, Европа, която свързва, Европа, която пази, и Европа, която въздейства ", предаде EurActiv, представен от " Дневник " .

Премиерът също сподели логото на председателството, проектирано от студентка по дизайн, както и мотото: " Силна Европа в свят, цялостен с провокации ".

Пленкович добави, че най-хубавото решение за провокациите пред света е " по-силен съюз " и че председателството е исторически миг за страната.

Хърватия, която се причисли към Европейски Съюз през 2013 година, отбелязва 29 години самостоятелност, а министър председателят съобщи, че председателството е доказателство, че страната е направила скока от раздрана от война страна към постоянен интернационален участник и член на Европейски Съюз и НАТО.

По думите на Пленкович дългосрочният бюджет на Европейски Съюз, многогодишната финансова рамка (МФР), е една от характерните политически области, върху които ще се концентрира Хърватия. Страната е част от групата " Приятели на кохезията " (в която е и България), имаща за цел да резервира % от бюджета, провиснал за доближаване.

Сред задачите на групата е и да се поддържа присъединяване на държавите-членки в планове, финансирани от фондове за доближаване. Минималният % на съфинансиране сега е 15%, само че някои държави-членки желаят той да стане до 30%. Хърватия твърди, че няма да може да извърши отговорностите си по доста планове, в случай че нарастването стане факт.

Пленкович сподели, че ще бъдат положени старания и за подсилване на Европейския дирек на обществените права. Западните Балкани също ще имат специфична позиция в председателството. През май в Загреб ще има среща по тематиката на върха на Европейски Съюз, която се преглежда като късмет за възобновление или преосмисляне на блокирания развой на разширение.

" Нуждаем се от Европа, която се свързва. Транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура трябва да бъдат доразвити. По-добрата съгласуваност допуска по-добра и по-сигурна инфраструктура за данни ", сподели Пленкович и добави, че вътрешната сигурност също ще бъде на дневен ред.

" Ние ще се застъпим за по-тясно съдействие в борбата против финансирането на тероризма. Необходими са по-добри връзки сред осведомителните системи в региона на вътрешните работи ", настоя той.

Що се отнася до миграцията, министър председателят съобщи, че е нужна промяна на Общата европейска система за леговище и по-добро съдействие с трети страни.

" Трябва да сме по-устойчиви към увеличаващите се хибридни закани, да засилим качествата в киберсигурността, да се борим с подправените вести ", заключи Пленкович.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР