Снимка: sxc.huДнес практически няма автомобили без климатик. Този агрегат не

...
Снимка: sxc.huДнес практически няма автомобили без климатик. Този агрегат не
Коментари Харесай

Кога трябва да се зарежда климатикът в колата?

Снимка: sxc.hu

Днес на практика няма коли без климатик. Този елемент освен оказва помощ за поддържането на удобна температура и мокрота в салона, а и пречиства въздуха от прахуляк и неприятни миризми, написа fakti.bg.

Като всяка друга техника, климатикът също има потребност от поддръжка. Производителите поучават той постоянно да се зарежда с работни течности, само че доста притежатели позволяват грешката да подценяват тези рекомендации.

Условията, в които работи автомобилният климатик, са извънредно неподходящи. Той е подложен на въздействието на трептения, внезапни температурни промени, прахуляк и парите от разнообразни механически течности.

Най-уязвимите детайли от структурата на климатика са съединенията. С времето положението на уплътненията се утежнява и пораждат течове на циркулиращия в системата фреон. Това пък води до ускорено изхабяване на разнообразни механични детайли, а след даден миг - и до повреди на компресора.

Повечето производители поучават климатикът да се зарежда не по-рядко от един път на две години в случай че колата е на възраст до 6 година За по-стари коли процедурата би трябвало да се прави годишно.

Разбира се, тези периоди са условни и важат единствено за климатици, които работят изправно. Ако забележи смяна във действието на инсталацията, притежателят незабавно би трябвало да се обърне към експерт за диагностика и зареждане. Признаците за идни проблеми са нестабилната работа, нетипично мощен звук, спирания на студения въздушен поток и влошено изстудяване.

За вярното зареждане на климатика е належащо професионално съоръжение. То разрешава прецизен надзор над размера на зареждания фреон, маслото за смазването на компресора и налягането в системата.

Освен това хладилният сътрудник не трябва просто да се " долее ". Фреонът първо би трябвало да се източи от системата и едвам по-късно да се зареди нужното количество в вярното съответствие с маслото. Добавянето на флуоресцентна багра оказва помощ са откриването на течове благодарение на ултравиолетова светлина.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР