Снимка: PexelsПрезидентът на Азербайджан направи изявление за ситуацията в Нагорни

...
Снимка: PexelsПрезидентът на Азербайджан направи изявление за ситуацията в Нагорни
Коментари Харесай

Президентът на Азербайджан: Ситуацията около Нагорни Карабах е многообещаваща след прекратяване на огъня

Снимка: Pexels

Президентът на Азербайджан направи изказване за обстановката в Нагорни Карабах, което е много обнадеждаващо.

Илхам Алиев окачестви като многообещаваща обстановката в региона на Нагорни Карабах след подписването на съглашението с арменския министър председател Никол Пашинян и съветския президент Владимир Путин за преустановяване на огъня, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

На среща с гостуваща през днешния ден в Баку съветска държавна делегация Алиев изрази убеденост, че позитивните трендове ще се запазят, и сподели, че Азербайджан е подготвен за такова развиване. Той означи, че наличието на съветски мироопазващи сили в Нагорни Карабах е значим фактор за стабилизирането на ситуацията. Пред съветската междуведомствена делегация, ръководена от министъра на защитата Сергей Шойгу, президентът на Азербайджан сподели, че се надява проектите за нормализиране на връзките с Армения, в случай че бъдат признати от арменската страна, да основат в района " нова обстановка на съдействие, на подсилване на стабилността и сигурността ".

Според Русия опитите да се подложи под подозрение тристранното съглашение за Нагорни Карабах ще претърпят крах, съобщи съветският министър на външните работи Сергей Лавров.

Той сподели това след приключването на договарянията в Баку бе във връзка сведения, че Съединени американски щати и техни съдружници се стараят да подкопаят постигнатите договорености за преустановяване на огъня, означи ТАСС.

Лавров е споделил през днешния ден на Алиев, че съглашението от 9 ноември не се харесва на всички. Той напомни позицията на Русия за Нагорни Карабах и всички други спорове, че е належащо на първо място да няма кръвопролития, да не умират хора.

На срещата си с азербайджанския президент съветската делегация разиска предложенията му за дейно решение на филантропичните проблеми в региона на спора, като Москва е на мнение, че за задачата би трябвало да бъдат привлечени интернационалните организации като организациите на Организация на обединените нации и Червения кръст, сподели още Лавров.

По думите му Алиев се е оповестил за оптимално бързо разблокиране на транспортните, икономическите и инфраструктурните връзки в района, в който се пресичат направления по направленията север-юг и изток-запад, които са жизненоважни освен за Армения и Азербайджан, само че също за Иран и Турция, съобщи още ТАСС.

По-рано през днешния ден съветската публична делегация посети Армения.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР