снимка ПетелКрайният срок за издаване на технически паспорт на всички

...
снимка ПетелКрайният срок за издаване на технически паспорт на всички
Коментари Харесай

Арх. Марин Велчев от Варна: Побързайте с техническия паспорт на сградата, нещата стават бавно, а има и глоба

снимка " Петел "

Крайният период за издаване на механически паспорт на всички здания е 31 декември 2022 година. Времето е извънредно малко, защото за даден обект са нужни сред 3 и 5 месеца, според от размера му и регионът в който се намира. Това предизвести арх. Марин Велчев - ръководител на варненската районна гилдия на Камарата на архитектите в България (КАБ).

Прави механически паспорт на всеки обект, а не на обособен вход, посочи той и акцентира, че постройките, които би трябвало да минат през процедурата са хиляди.

Редът за задвижването на процедурата е следния: Организира се общо заседание на етажната благосъстоятелност. Това също е огромен проблем, защото би трябвало да се съберат всички притежатели, а от практиката знаем, че доста от тях не живеят в това жилище - в чужбина са или го отдават чартърен. На общото заседание би трябвало да изберат проектнатска компания, която да изготви техническия паспорт, съгласно препоръчани предложения. След това домоуправителят или друго упълномощено лице, би трябвало да отиде до общината и да потърси техническа документи за постройката. Отговорът от там също изисква време. После би трябвало да се разпореди на определения лицензиран проектантски екип (архитект, инженер конструктор, Ел-инженер и ВиК-инженер), който да изготви техническия паспорт на постройката. Процедурата е дълга според от квадратурата и спецификата на обекта, изясни арх. Марин Велчев.

Друг проблем, който може да възникне, е в случай че етажната благосъстоятелност не има никаква техническа документи. В този случай би трябвало да се направи техническо проучване на постройката от правоспособни проектант, конструктор, Ел и ВиК инженер. Това проучване на самата постройка е скъпо, в случай че няма налична техническа документи в съответното районно кметство или Община. Много обекти, издигнати преди демократичните промени, както и такива, строени преди 1944 година, които са престроявани или имат градивни промени през годините, би трябвало да минат тази нелека процедура, съобщи още специалистът.

Липсата на средства от страна на семействата също е проблем. Домоуправители споделят, че мъчно набират средства за ремонт на общи елементи, а за механически паспорт още по непостижимо. Много от хората са отрицателно настроени към това, да отделят пари за паспортизацията на постройката, в която живеят, сподели арх. Марин Велчев.

Специалистът е безапелационен, че общините би трябвало да проведат осведомителни акции. Процедурата по паспортизацията е отлагана 4 пъти, само че е европейско условие и би трябвало да се случи най-късно до края на 2022 година

Цените за механически паспорт варират от 4 до 9 лв. на квадратен метър. При жилище от 100 квадрата при усреднена цена това ще коства на домакинство - 600 лв., според от това къде се разположена постройката, както и от броя жилища и етажността.

Глобата за неиздаден механически паспорт на постройка в законовия период е 300 лв., само че това не анулира задължението той да бъде формиран, предизвести още арх. Марин Велчев.

След този период, общините служебно ще разпореждат на компании, които са определени, да вършат паспортизацията на постройките, само че цените ще бъдат по-високи. За това домоуправителите би трябвало да осведомят своите съседи за идната процедура, сподели още експертът.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР