Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : LandSpace Китай спечели

...
Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : LandSpace Китай спечели
Коментари Харесай

УСПЕХ: Китайската метанова ракета Чжюкуе-2 достигна орбита!

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit: LandSpace

Китай завоюва метановата галактическа конкуренция!

Днес, на 12-ти юли, беше извършено изстрелване на ракетата “Чжюкуе-2 ”, създадена от комерсиалната китайска компания Ландспейс. Няколко минути по-късно бе доказано, че тя е достигнала орбита, с което китайците победиха американските си съперници – включително ракетата на СпейсЕкс “Старшип ”, ракетата на ЮЛА “Вулкан ”, ракетата на Блу Ориджин “Ню Глен ”, ракетата на Релативити Спейс “Теран ” и ракетата на Рокет Лаб “Неутрон ”!

“Чжюкуе-2 ” е висока 49.5 метра, с диаметър 3.35 метра и има способността да извежда товари до шест тона в 200-километрова ниска околоземна орбита. Първата степен на ракетата е оборудвана с четири мотора “TQ-12 ” на течен метан и О2. Тук е правилно да се каже, че като се изключи че опциите на ракетата са значително по-малки от тези на “Старшип ” или “Вулкан ”, моторите са с отворен цикъл, т.е. по-прости от американските “Раптор ” или “BE-4 ”. Но въпреки всичко фактът си е реалност – “Чжюкуе-2 ” е първата метанова ракета, достигнала орбита!

Това бе второто изстрелване за ракетата – първото беше осъществено през декември и приключи с неуспех, което е типично за дебютните полети на всеки нов притежател. Отне седем месеца на Ландспейс да проучва аргументите за повредата и да организира ново изстрелване.

Фирмата Ландспейс е учредена през 2015 година, като първата ѝ ракета “Чжюкуе-1 ” е напълно на твърдо гориво. Тя реализира единствено един полет през 2018 година като не доближава орбита, а скоро по-късно производителят на ракетни мотори приключва контракта с компанията и “Чжюкуе-1 ” е пенсионирана прибързано. Затова стартира работата по течногоривната “Чжюкуе-2 ”. Както постоянно се случва с нови планове, настъпват отлагания – дебютният полет е плануван за 2020 година, само че още преди пандемията от коронавирус излиза наяве, че стартът няма по какъв начин да е реалност преди 2021 година, а по-късно имаме отсрочване и за 2022 година.

Днес на борда на “Чжюкуе-2 ” нямаше потребен товар – това бе напълно тестова задача.

Видеозапис от изстрелването:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР