Снимка от днешното изстрелване. Photo : CNSA Тази сутрин в

...
Снимка от днешното изстрелване. Photo : CNSA Тази сутрин в
Коментари Харесай

УСПЕХ: Китай за пръв път изстреля комуникационен спътник с гъвкав слънчев панел!

Снимка от днешното изстрелване. Photo: CNSA

Тази заран в 05:50 ч. българско време беше осъществено изстрелване на китайска галактическа ракета “Лонг Марч-2Д ”. На борда ѝ се намираха четири спътника – три за отдалечено сондиране на Земята, създадени от китайската компания Скайсайт, както и един пробен сателит за изпробването на нови информационни технологии.

Комуникационният сателит е прочут под названието “Лингжи-03 ” и е конструиран от китайската компания ГалаксиСпейс. Това е първият информационен сателит в историята на китайската космонавтика, който има лек и модулен безоблачен панел.

Панелът в разгънато положение е дълъг 9 метра и необятен 2.5 метра, само че дебелината му е единствено 1 милиметър. Преди изстрелването той бива прегънат до компактна конструкция с дебелина единствено 5 сантиметра и по този начин не заема от обемния потенциал на ракетата-носител.

Основната задача на “Лингжи-03 ” е да предава данни със скорост десетки гигабита в секунда. Според Чжан Шиджие, ръководителят на научния екип на ГалаксиСпейс, има потребност от повече софтуерни решения за съвместяването и интеграцията на наземните 5G мрежи с изкуствените спътници. Изследователят е уверен, че в бъдеще една интегрирана мрежа с инфраструктура в небето, космоса, на сушата и в океаните ще тласне човечеството към епохата на 6G с навсякъде световно покритие.

Видеозапис от изстрелването:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР