Снимка: Иван Коловос УниКредит Булбанк започва промяната отвътре Започнахме с това

...
Снимка: Иван Коловос УниКредит Булбанк започва промяната отвътре
Започнахме с това
Коментари Харесай

Зеленият преход е нещо лично и трябва да започнем от хората: Рецептата на „УниКредит Булбанк“

Снимка: Иван Коловос

" УниКредит Булбанк " стартира смяната от вътрешната страна

" Започнахме с това да обучим хората защо приказваме. Зелените планове не са нещо ново нито за нашия пазар, нито за нашата банка, само че не в този мащаб и централизация. Когато стартира да се приказва толкоз доста за ESG и какъв брой е значим преходът, по какъв начин би трябвало да се случи по верния метод и почтено за всички играчи на пазара, като се гледа и на обществената страна, започнахме да образоваме нашите хора ", описа Минчева за началото на прехода от вътрешната страна. 

Започнали от върха: " Първо управителният ни съвет стана част от серия от образования, с цел да разберем защо тъкмо става въпрос, какво желаят регулаторите от нас, каква роля вменяват на банките и по какъв начин да предадем тази информация, тъй че да стигне до всеобщите клиенти на пазара ". 

Така разумно се ражда и първата в България сертифицирана академия за ESG, която вършат в партньорство със Софийския университет " Свети Климент Охридски ". Тя продължава да работи и с други финансови институции по-късно. Всички от управителния съвет, в това число Минчева, минават през тази академия, " дружно с сътрудници от банката, които бяха водещи в тази сфера и които имаха предпочитание персонално да се включат, да се обучат, да придобият умения, тъй че вървят напред в тази посока ". 

След това рамката се уголемява: " Включихме всички наши сътрудници - всеки един от всички 4000-те чиновници в България мина най-малко едно образование, обвързвано с тематиката за ESG ".

Започвайки от хората, задачата по-късно била не да подчинят рамката ESG на правила и правила, а да оказват помощ на самите клиенти в пътя им към зеления преход. 

" Защото ние знаем по какъв начин да вкарваме правила. Не за първи път ни се случва някой да изисква от нас да събираме данни, да ги направляваме и да ги включваме в моделите за оценка на риска. Това знаем по какъв начин да го вършим. И защото гледаме на тематиката извънредно съществено, нашата цел беше да внедрим ESG политиките и метода на работа в нашия бизнес. Тоест, да не бъде новият отдел " Регулативен надзор ", който да следи съблюдават ли се или не разпоредбите, а да бъде част от самия бизнес, който да основава артикули, помагащи на клиентите да извървят пътя на своя преход. 

Снимка: Иван Коловос

Зелени офиси 

В банката гледат на прехода от две страни, споделя Минчева: " От едната страна сме ние като организация и пътят, по който вървим. Освен това, имаме ангажимент на равнище група като част от Net Zero Alliance до 2030 година да бъдем въглеродно неутрални ". 

Затова и изрично отстраняват пластмасата от офисите на " УниКредит Булбанк ", което надалеч не се оказва толкоз елементарно. " Аз бях индивидът, който за първи път постави в банката машини за вода и махна пластмасовите шишета. Обратната връзка преди пет години беше: " Толкова ли доста желаеме да спестяваме, че нямаме вода, която да предложим на клиента?! " Разбира се, има вода, сложихме кани. Така че, в случай че сте наш клиент, няма да останете жадни в централата на банката ", описа с усмивка Минчева. 

Но признава, че преходът е бил сложен. " Осъзнаването на хората за какво вършим тези стъпки също не беше елементарен и се веселя на това, което демонстрират резултатите - в последните пет години с 30% сме понижили потреблението на сила в нашите здания ".

Снимка: Иван Коловос

Продукти, помагащи на клиентите да извървят пътя на своя преход 

Останали правилни на концепцията, че ESG политиките би трябвало да бъдат вградени в продуктите, които от своя страна да оказват помощ на клиентите да извървят пътя на своя преход, в " УниКредит " към този момент гледат към зелен лизинг за коли и зелена ипотека. 

" Миналата година на пазара пуснахме първата зелена ипотека с не доста добър триумф ", признава Минчева:  " Защото тук приказваме има ли данни за постройките, за жилищата, дали отговорят, има ли сензитивност въобще българският клиент към това дали жилището му дава отговор на тези стандарти ". 

Затова и последната стъпка, а съгласно нея евентуално и най-важната роля на банките, е да оказват помощ на клиентите да извървят прехода. " Има сегменти клиенти, които са по-напред, знаят какво желаят и какво вършат, само че има и доста всеобщи клиенти, до които те би трябвало да стигнат ", безапелационна е Цветанка Минчева. 

И " УниКредит груп " го прави. Само през 2022 година банката е дала 4,9 милиарда евро за планове, свързани със зеления преход. Това е било над плануваните им цели и по думите на изпълнителния шеф се развива извънредно положително.

" Но с цел да стигнем до всеки един, до всяка една дребна компания, да създадем този преход в действителност огромен, се изисква ролята на всички играчи и евентуално няма друга опция това да се случи, с изключение на персонално и интегрирано с всички институции - страна, политики, районни банки, търговски банки и бизнеси да вървим в тази тенденция ", заключи Минчева. 

Снимка: Иван Коловос

Визитка 

Цветанка Минчева, към днешна дата основен изпълнителен шеф на " УниКредит Булбанк ", стартира кариерата си в банката като стажант през 2001 година През годините е заемала разнообразни търговски и мениджърски позиции. Отговаряла е за създаването и развиването на различните канали в банката. 

От 2007 година Цветанка взе участие в координацията и развиването на различни канали за дистрибуция, като е приета за забележителния си принос и въвеждането на нововъведения в търговията на дребно и други области на банката. 

От септември 2013 година е шеф " Банкиране на дребно " и член на УС в " УниКредит Булбанк ". Допринася и има водеща роля в развиването на банкиране на дребно, както и за внедряване на нововъведения в разнообразни сфери на банката. 

През 2017 година тя става шеф " Глобално банково обслужване " като сполучливо осъществя голям брой стратегически и трансформационни планове. 

От март 2020 до юни 2021 година тя заема длъжността заместител основен изпълнителен шеф на " УниКредит Банк " Румъния. 

Има икономическо обучение, приключила е и MBA стратегия по интернационален бизнес в MIB School of Management в Италия. 

От септември 2021 година тя е член на Управителния съвет на Съвета на дамите в бизнеса в България. 

През март 2022 година Цветанка Минчева е определена за заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР