Снимка и видео Фейсбук/Бойко БорисовКанцлерът на Австрия обясни какво ще

...
Снимка и видео Фейсбук/Бойко БорисовКанцлерът на Австрия обясни какво ще
Коментари Харесай

Курц: За да получи България повече ваксини, ще внесем корекция в механизма за разпределение

Снимка и видео Фейсбук/Бойко Борисов

Канцлерът на Австрия изясни какво ще подхващат, с цел да получи България полагащия й се брой ваксини против ковид. В момента се организира се съвмстна пресконференция на министър-председателя Бойко Борисов и австрийския канцлер Себастиан Курц, след общата им среща във Виена с министър председателите на Чехия - Латвия, Словения - и Хърватия.

" Съвсем умишлено искахме да стартираме по едно и също време имунизацията във всички страни отЕС, с цел да покажем, че можем дружно да се оправим с пандемията. С моите сътрудници говорихме, че би трябвало да има съразмерно систематизиране на медикаментите. Споразумяхме се всяка страна да получи нужното й количество едновременно. Но картината сега е друга поради забавянето на доставките от фирмите производители ", изясни Курц.

" Австрия е на 12-то място по слагане на ваксини. Искаме всички жители на Европейски Съюз да имат еднакъв достъп. Ще се направи промяна, с цел да не получи България единствено 1/3 от имунизациите, да има правдивост при разпределението. Надявам се да внесем промяна в механизма за систематизиране на имунизациите ", сподели още канцлерът.

" Ние сме " за " съразмерно систематизиране на имунизациите на глава от популацията. Компаниите освен не извършват договорите си, само че и ги нарушават. Държавите-членки да се въздържат от съветски и китайски ваксини, по този начин ни бе казано Европейска комисия ", показа пък българският министър председател Борисов.

По думите на министър-председателя България постоянно е вярвала на Европейска комисия.

" Бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднообразно положителни. Преговорите ги води Европейска комисия, а Гаранцията за качество е на Европейската организация по медикаментите и надлежно поръчахме съответните дози. Ние съответно изпълняваме всички указания и всички едновременно започнахме да имунизираме ", съобщи Борисов.

" Вярвам на Комисията и че новодоговорените ваксини ще ни бъдат дадени, имунизационната акция ни е доста важна за процеса на изборите ", добави министър председателят. 

Той напомни, че са поръчани 4 типа ваксини - AstraZeneca, Moderna, Pfizer и Janssen.

Във фокуса на диалога на шестимата водачи е позицията за заслужено систематизиране на имунизациите против COVID-19 въз основа на % на популацията на всяка страна членка на Европейски Съюз. Срещата се организира в австрийската столица откакто в събота Борисов, Курц, Бабиш, Каринш, Янша, а по-късно към тях се причисли и Пленкович, изпратиха писмо до ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В него водачите акцентираха смисъла на европейската взаимност, която подсигурява, че всички страни членки - огромни или дребни, имат еднакъв достъп до ограничавания запас, какъвто все още съставляват имунизациите против COVID-19.

В писмото бе маркирано също, че би трябвало да се подсигурява, че всички страни членки на Европейски Съюз при идентични условия ще могат да доближат общите ваксинационни цели, избрани от Европейска комисия за второто тримесечие на актуалната година. Участниците в срещата поддържат самодейността на канцлера на Австрия Себастиан Курц, който в края на предходната седмица прикани ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел да организира полемика на най-високо равнище по този значим въпрос допустимо най-скоро, написа nova.bg. 





Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР