Снимка: EPA/БГНЕСВ събота в Иран са стачкували собственици на магазини

...
Снимка: EPA/БГНЕСВ събота в Иран са стачкували собственици на магазини
Коментари Харесай

Протестите в Иран продължават, митинги в знак на солидарност има по целия свят

Снимка: EPA/БГНЕС
В събота в Иран са стачкували притежатели на магазини и служащи в фабрики, до момента в който митингите на дамите в страната, провокирани от гибелта на арестуваната Махса Амини, не престават към този момент шеста седмица. В целия свят пък се организират манифестации за взаимност, предадоха международните организации.

Смъртта на 22-годишната Амини, настъпила след ареста ѝ за хипотетично нарушение на строгия ирански устав за облеклото на дамите, разпали най-големите митинги в Ислямската република от години.

Млади дами поведоха митингите, като смъкнаха забрадките си, скандираха антиправителствени лозунги и се изправиха против силите за сигурност, макар репресиите, при които съгласно правозащитни групи са починали минимум 122 души.

Активистите насочиха апел за нови демонстрации в събота, когато в Иран стартира работната седмица, само че беше мъчно да се дефинира интензивността заради ограничавания достъп до интернет, съобщи „ Гардиън “.

„ В събота … ще бъдем дружно за свободата “, съобщи активистката Атена Даеми в обява в Twitter, на която бе изобразена жена с гола глава, вдигнала пестник.

Заместник-министърът на вътрешните работи на Иран, Маджид Мирахмади, съобщи пред държавните медии, че митингите са в „ последните си дни “.

„ В някои университети се организират разнообразни събрания, които понижават с всеки минал ден, а протестите минават през последните си дни “, сподели той.

Каналът на обществената медия 1500tasvir съобщи пред Агенция Франс Прес, че има „ стачки в няколко града, в това число Санандадж, Букан и Сакез “, като в същото време добави, че е мъчно да се видят доказателства за тях онлайн, защото „ интернет връзката е прекомерно мудна “.

Сакез, в западната провинция Кюрдистан, е родният град на Амини, където предишния месец при погребението ѝ избухна яд, който спомогна за началото на протестното придвижване.

В Северозападен Иран десетки студенти ръкопляскаха и скандираха лозунги по време на митинг в Университета по медицински науки в Табриз, демонстрират тествани фрагменти, написа „ Ройтерс “.

Иран упрекна върлия си зложелател Съединени американски щати, че се пробва да употребява митингите, с цел да получи отстъпки в договарянията, целящи възобновяване на нуклеарното съглашение от 2015 година

„ Американците не престават да обменят известия с нас, само че се пробват да раздухат пламъците на това, което се случва в Иран през последните дни “, съобщи външният министър Хюсеин Амир Aбдолахиан.

Организаторите на всеобщ протест в Берлин в символ на взаимност с иранските протестиращи приканиха „ демократичните държавни управления да спрат да договарят с незаконната страна, наречена Ислямска република “.

В изказване групата „ Иранци за правдивост и човешки права “ също по този начин прикани за експулсиране на посланиците на Иран.

„ Ние не ви молим да се намесвате в Иран, да водите война или да налагате наказания на иранския народ “, се споделя в нея. „ Искаме да наложите целенасочени наказания на водачите, оперативните служащи, олигарсите и лобистите на Ислямската република “.

Митингът в Берлин, на който съгласно полицията са участвали над 80 000 души, беше една от редица демонстрации по целия свят, в това число в Австралия и Япония.

„ От Захедан до Техеран, жертвам живота си за Иран “, съобщи правозащитничката Фариба Балуч, откакто произнесе тирада на събирането в Берлин, визирайки иранските градове, обхванати от митингите. Тълпата отговори със „ Смърт на Хаменей “, имайки поради висшия водач на Иран, аятолах Али Хаменей.

Антиправителствени деятели обявиха, че маршът в Берлин е бил най-мащабната до момента проява против Ислямската република, проведена от иранци в чужбина.

Профсъюзът на учителите в Иран прикани за общонационална стачка в неделя и понеделник поради репресиите, които съгласно правозащитната организация „ Амнести интернешънъл “ са лишили живота на минимум 23 деца.

Координационният съвет на учителските синдикати съобщи, че „ седящата стачка “ ще бъде в отговор на „ систематичното подтисничество “ от страна на силите за сигурност в учебните заведения.

Активисти упрекнаха управляващите и в акция на всеобщи арести и забрани за пътешестване за потушаване на митингите, в която са попаднали спортисти, известни персони и публицисти.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР