Снимка БулфотоСредно статистически с 20% се увеличават пътно-транспортните произшествия през

...
Снимка БулфотоСредно статистически с 20% се увеличават пътно-транспортните произшествия през
Коментари Харесай

Малина Крумова: С 20% се увеличават пътните инциденти през лятото

Снимка Булфото

Средно статистически с 20% се усилват пътно-транспортните катастрофи през юли и август спрямо другите месеци на годината. Затова е доста значимо в този момент да подчертаваме вниманието на хората да бъдат по-внимателни и толерантни на пътя. Това сподели ръководителят на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ Малина Крумова по време на показване на резултатите от второто издание на самодейността SDIndex (Safe Drive Index/ Индекс за безвредно шофиране). Изследването, подкрепено от няколко институции, цели въвеждането на народен показател за установяване на рисковете в държанието на водачите на моторни транспортни средства в България, заяви Нова тв.

“Над 56 хиляди български водачи са се присъединили в проучването през тази година, което демонстрира, че в България има хиляди водачи, които желаят да бъдат дейна страна при образуването на политиките по пътна сигурност и елиминиране на рисковите условия на пътя “, акцентира Малина Крумова. По думите ѝ няколко фактора са водещи за пътната сигурност – инфраструктура, транспортни средства, надзор, подготовката и държанието на водачите. „ Институциите са подхванали редица дейности ориентирани към понижаване на жертвите и предварителна защита “, добави тя.

Председателят на държавната организация разяснява и данните на проучването, съгласно което болшинството от водачите правят оценка себе си като деликатни и прецизни водачи, а държанието на останалите участници в придвижването като високо рисково. „ За страдание това демонстрира, че рядко търсим грешката в себе си, което ни прави и по-малко толерантни. А истината е, че всички бъркаме и единствено, в случай че осъзнаем това, можем да променим и държанието си на пътя “, сподели още Малина Крумова. Тя изрази вяра, че с помощта на сходни начинания ще се трансформират и тези настройки на водачите на транспортни средства.

Проверяват се изпитите и образованието на младите водачи, които до 3 година откакто са взели шофьорска брошура претърпят пътно-транспортно произшествие. Това заяви заместник-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ангел Попов. Той добави, че данните от проучването са доста потребни както за обмисляне на по-ефективен надзор, по този начин и за бъдещите промени в организацията на образованието на водачите.

Над 40% от откритите нарушавания на пътя през предходната година са били за превишена скорост. Това акцентира контрольор Мария Ботева от отдел " Пътна полиция " към Групово дело " Национална полиция ". Общо 1,3 млн. нарушавания са регистрирани през 2018 година стана ясно от нейните думи.

От уредниците на самодейността подчертаха, че през тази година проучването обгръща и водачи на камиони и рейсове. За първи път то се реализира и напълно онлайн, което съгласно тях е помогнало да бъде доста по-масово, а получените отговори по-честни и справедливи. Най-голямата цел за тях е взаимно с институциите да се намерят механизмите за смяна на държанието на водачите.

SDIndex съставлява систематизирана самокритика на държанието и реакциите на водачите на пътя в рутинни и рискови обстановки, представителна за българските водачи на национално равнище. Тази година SDIndex има нови детайли, най-важният от които е специфичен модул за проучване на рисковете измежду водачите на камиони и рейсове – нужда, разпозната в миналогодишното издание на изследването. Актуализиран е и въпросникът, адресиран към водачите на леки и лекотоварни коли, който всеки може да попълни онлайн на уеб страницата на акцията. Самите калкулации на Индекса за безвредно шофиране за 2019 година са направени въз основата на 35 хиляди попълнени разширени въпросника при водачите на леки и лекотоварни коли (за съпоставяне, през 2018 година попълнените въпросници са били 1000) и 1035 попълнени въпросника от водачи на камиони и рейсове.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР