Снимка: БулфотоРемонтът на нагънатия на вълни 52-километров участък между Чирпан

...
Снимка: БулфотоРемонтът на нагънатия на вълни 52-километров участък между Чирпан
Коментари Харесай

Ремонтът на АМ Тракия между Чирпан и Стара Загора ще е по-скъп от строежа на участъка

Снимка: Булфото

Ремонтът на нагънатия на талази 52-километров сектор сред Чирпан и Стара Загора на автомагистрала " Тракия " ще коства повече от построяването на сектора. Той потегля до дни и ще се прави на стадии без да е ясно какъв брой дълго ще продължи.

Това се разбра от думите на Иван Досев, член на Управителния съвет на организация " Пътна инфраструктура " (АПИ), пред Българска национална телевизия, представена от mediapool.bg.

Ремонтът ще стартира с платното в посока София - Бургас и неговата планирана стойност към 90 млн. лева, сподели инж. Досев.

Това е рекордна цена за ремонт на автомагистрала, издигната преди десетина години. Участъкът от двете платна от 38.6 км, от 171 до 210 км на аутобана, беше построен в интервала 2003 - 2007 година от " Джойинт Венчър Рануей " АД с реализатор " Пи Ес Ай " Стара Загора за 104.7 млн. лева с Данък добавена стойност или  средно по 2.7 млн. лева за километър на двете платна .

Сега без обществено възлагане третият кабинет на Бойко Борисов дава  1.7 млн. лева единствено за ремонт на едното платно , без да показа никаква аргументация и даже проектите и стадиите за осъществяване на ремонта.

Той се разпорежда на пътноподдържащата компания на автомагистрала " Тракия " - държавната " Автомагистрали ". В момента тя е ангажирана с построяването на автомагистрала " Хемус ", ремонтите на виадуктите по автомагистралите и тунел " Витиня ", укрепването на свлачища - общо поръчки за към 3 милиарда лева предоставени и непосредствено от страната.

Тъй като няма потенциал - техника и служащи, " Автомагистрали " по непрогледен метод преотдава обектите на частни компании посредством контракти за наемане на техника и материали. Така незнайно в чии джобове потъва комисионната, а ремонтите се точат с години - да вземем за пример виадуктите на " Хемус ", изнервяйки пътуващите по това направление.

Първоначалната концепция за ремонта на сектора сред Чирпан и Стара Загора беше да стартира през втората половина на септември и да бъде изработен за 3 месеца, само че за жалост това не може да стане и по тази причина ще се прави на стадии, сподели Иван Досев.

Заради огромния размер от строителни работи и за улеснение на водачите, с цел да не се затваря целият сектор за дълготрайно време, ремонтните действия на автомагистралата ще се правят поетапно, на по-малки сектори и ще се постараем да ги правим за малко време, добави той. Посочи, че строителите са добре готови с нужните инертни материали и асфалтови бази.

Пътният началник обаче не сподели нито какъв брой време ще продължи ремонтът, нито на какъв брой стадия е разграничен секторът.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР