снимка БулфотоПриходите в държавната хазна от акцизи намаляват с над

...
снимка БулфотоПриходите в държавната хазна от акцизи намаляват с над
Коментари Харесай

По-ниски продажби на цигари и алкохол от началото на годината

снимка Булфото

Приходите в държавната хазна от акцизи понижават с над 10% през първата половина на годината по отношение на същия интервал на предходната, демонстрират данни на Министерството на финансите. При алкохола приходите от данък понижават с над 9% до 141 млн. лева, което главно е поради лимитираните визити на кръчми, нощни заведения и заведения за хранене.

Но даже и при цигарите има сериозен спад на приходите от данък - с 13% до 1,333 милиарда лева От една страна, когато хората не са в ресторант или в офиса, а си стоят вкъщи, пушат по-малко. Освен това в страната липсват непознатите туристи, които в други години също купуваха алкохол и цигари, написа „ Труд “.

При горивата приходите от данък са по-малко със 7,4% и от януари до юни са над 1 милиарда лева

Приходите от корпоративни налози до края на юни са 1,09 милиарда лева, което е с 250 млн. лева, или с 19% по-малко от същия интервал на предходната година, демонстрират данните на МФ. До завършек на юни беше продължен срокът за подаване на годишните данъчни заявления за дължимите от компаниите данъци за предходната година. Спадът на приходите от корпоративни налози с 19% демонстрира, че облагите на компаниите през 2020 година са намалели приблизително с над 20%.

Приходите от налога върху приходите на хората и от осигуровки обаче нарастват с над 4% на годишна база макар по-голямата безработица. Това се дължи на повдигането на минималната заплата на 610 лева от началото на годината, както и продължаващия растеж на приходите в редица сфери на стопанската система.

От Данък добавена стойност в държавната хазна са влезнали 5,2 милиарда лева, което е спад с 6,2% на годишна база. Любопитно е обаче, че приходите от Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната са нарастнали с 1,2% до 3,4 милиарда лева Приходите от Данък добавена стойност от импорт понижават с 18% до 1,8 милиарда лева Това обаче се дължи на по-ниската цена на внасяния нефт и на обстоятелството, че от 1 юли 2019 година беше дадена опция за отсрочено заплащане на Данък добавена стойност. От този режим са се възползвали 57 компании, които не са начислили Данък добавена стойност за близо 500 млн. лева, главно при импорт на железни произведения и руди. Оказва се, че без този режим и при приходите от Данък добавена стойност от импорт щеше да има растеж. Явно хората и компаниите не престават да харчат, само че има преразпределение на стоките и услугите, които купуват.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР