Снимка БулфотоПредседателят на парламентарната медийна комисия Вежди Рашидов изрази съмнение

...
Снимка БулфотоПредседателят на парламентарната медийна комисия Вежди Рашидов изрази съмнение
Коментари Харесай

Според Рашидов Репортери без граници дават грешна информация за свободата на словото в България

Снимка Булфото

Председателят на парламентарната медийна комисия Вежди Рашидов изрази подозрение пред Българска национална телевизия в тазгодишния отчет на " Репортери без граници ", който сложи България още веднъж е на 111-о място (от 180 държави) по независимост на словото – най-ниско в Европейски Съюз и в целия район. В разбора на организацията се показва, че корупцията в страната е " ендемична ", правосъдната система - неефективна, а публицистите са цели както на проведената престъпност, по този начин и на управляващите, написа dnevnik.bg .

Според Рашидов обаче сходна ранглиста не съществува. Раздразнението му пристигна по време на диалог за бюджетите на публичните медии и дали техните генерални шефове би трябвало да се избират от Народното събрание, което съгласно водещия на утринния блок на Българска национална телевизия може да докара до интервенция в публицистичната работа на медията.

" Няма такава ранглиста. Дава се неверна информация, тъй като работят против нещо, което не им харесва ", сподели Рашидов, само че без да прецизира, че приказва за " Репортер без граници ". Той добави, че персонално негово мнение е, че Народното събрание би трябвало да избира генералните шефове на публичните медии.

Думите на някогашния министър на културата пристигнаха, откакто в края на предходната седмица след бурни диспути за свободата на словото в страната Народното събрание задължи до края на март идната година държавното управление да приеме план за развиването на медийната среда в България, в това число и нов модел за финансиране на публичните медии. Решението бе взето единомислещо след разисквания, инициирани от Българска социалистическа партия. По време на дебатите зам.-председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Йордан Цонев подлага на критика класацията на " Репортери без граници ", която не е докладвала за " фрапиращия случай на мейли, които изтекоха от една медийна група ". Той сподели, че всичко било в полза на Сорос обществото, тъй като в отчетите пишело единствено за депутата на Движение за права и свободи Делян Пеевски, който има няколко медии.

В началото на месеца генералният секретар на " Репортери без граници "  Кристоф Делоар посети България, като се срещна и с премиера Бойко Борисов. След срещата си с Борисов той съобщи, че министър-председателят " може да изиграе историческа роля и да сътвори по-добра среда за публицистиката в страната ". Делоар акцентира, че Борисов би трябвало да покаже " действителна воля за възстановяване на медийната обстановка " в страната, в това число и посредством ново законодателство за работеща възбрана на спора на ползи, за по-добра публицистична самостоятелност, с цел да се сътвори по-добра среда за независимост, самостоятелност и плурализъм.

Миналата година Борисов съобщи, че казусът със свободата на словото в България е в собствениците на медии. Според него всеки един от тях би трябвало да излезе на ярко. Само преди седмица Борисов пък сподели, че ще предложения издателите на медии, с цел да се обединят около общи правила, по които да работят, тъй че да няма повече обвинявания в нарушавания на свободата на словото.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести
НАПИШИ КОМЕНТАР