Снимка БулфотоОмбудсманът обяви притеснителна новина за много българи, които искат

...
Снимка БулфотоОмбудсманът обяви притеснителна новина за много българи, които искат
Коментари Харесай

Омбудсманът: Над 100 000 българи не могат да получат имунизационен паспорт

Снимка Булфото

Омбудсманът разгласи притеснителна вест за доста българи, които желаят да пътуват зад граница. 

Над 100 000 са българите, преболедували COVID-19 и имащи антитела, които обаче не могат да получат имунизационен паспорт, с който да пътуват свободно в границите на Европейски Съюз.  Причината - подобен документ се вади единствено на тези, сложили си ваксина или открили болестта посредством PCR тест. Това сподели пред Българска национална телевизия националният  омбудсман   Диана Ковачева , съобщи КРОСС.

" Извън обсега на този здравен  документ  остават хората, които са  преболедували  COVID-19, били са регистрирани в РЗИ, били са под карантина, както и открилите заболяването посредством антигенен тест. В тази категория попадат и тези, които имат антитела, т.е. са  преболедували  без да схванат ", уточни Ковачева.

По думите на  омбудсман а има " неравно отнасяне " на миналите през ковид, като втората група хора ще бъдат карани да вършат скъпи PCR проби при излизане в чужбина.

Към момента " топката е в полето " на Европейската комисия(ЕК), която да реши дали да включи тези хора в категориите, имащи право на имунизационен  документ .

" Аз се обърнах към ръководителя на Европейска комисия, към здравния еврокомисар, към еврокомисаря по вътрешни работи и към европейския  омбудсман , тъй като в този момент въпросът ще се разисква в отбрана на тези български жители, които не могат да се възползват от този  документ ", добави Ковачева.

" Трябва да се извади такъв  документ  на всички,  преболедували  COVID-19, а не да заплащат по 100 лв. за PCR тест всякога, когато пътуват. Например на едно четиричленно семейство това прави по 400 лв. в посока ", даде образец тя.

Според Ковачева все още процедурата е дискриминационна и не е изключено в случай че няма промени в разпоредбите, да се стигне до дело в Съда на Европейски Съюз в Люксембург, където Еврокомисията да бъде наказана.

Омбудсман ът също по този начин изрази упоритост за смяна на порочната по думите ѝ система на  ТЕЛК , и по-конкретно потребността хора в " окончателни положения " - да вземем за пример хора без крака, с един бъбрек, с епилепсия и други да са длъжни да минават на всеки 3 години ново освидетелстване в комисията по  ТЕЛК . По думите ѝ това би трябвало да се промени, а с цел да стане то факт, не би трябвало даже да има работещо Народно заседание, а смяна в наредбата, която може да се направи и от служебния министър, написа dunavmost.com.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР