Снимка БулфотоНационалната здравноосигурителна каса (НЗОК) бе домакин на среща между

...
Снимка БулфотоНационалната здравноосигурителна каса (НЗОК) бе домакин на среща между
Коментари Харесай

НЗОК ще съдейства за облекчаване на процедурата по кандидатстване за лечение

Снимка Булфото

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) бе хазаин на среща сред шефа на институцията доктор Дечо Дечев и представители на Сдружение „ Деца с онкохематологични болести “. Това оповестиха от пресцентъра на НЗОК, съобщи вести.бг.

На срещата бяха дискутирани проблеми, откроили се в процеса на лекуването на дребната Мими, които касаят лекуването на всички деца с такива болести. Двете страни реализираха следните договорености:

- Необходими са незабавни промени в нормативната уредба, регламентираща достъпа до неразрешени за приложимост в Република България лекарствени продукти;

- Необходимо е да бъде улеснен пътят на пациентите за кандидатстване пред НЗОК за тези лекарствени артикули, както и за лекуване в чужбина;

- Необходимо е да се извърши смяна в декларациите за дарителски сметки, попълвани от родителите, при кандидатстване пред НЗОК за прилагане на публичен запас.

На срещата беше доказано, че родителите могат да подават молби за лекуване в чужбина с непълна документи, която в процеса на разглеждане ще се добавя по длъжностен път от лечебното заведение за болнична помощ или от родителите.

От Сдружението обърнаха внимание за компликации при подаване на документите, както и показаха съответни случаи, в които са получавали спорна информация от страна на институцията. Националната здравноосигурителна каса пое ангажимент в период до 3. юли 2019 година да изпрати в писмен тип до Министъра на опазването на здравето оферти за незабавни промени в Наредбите на Министерството на здравеопазването.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР