Снимка: БулфотоМинистърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров направи специално изявление

...
Снимка: БулфотоМинистърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров направи специално изявление
Коментари Харесай

Д-р Стойчо Кацаров призова българите да се ваксинират

Снимка: Булфото

Министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров направи особено изказване с апел българските жители да се имунизират.

" Всички желаеме час по-скоро да се махнат ограничаващите ограничения и да се върнем към естествения си метод на живот. Намаляването на разпространяването на вируса се дължи по-скоро на времето, в сравнение с нашите дейности. Опасността не е минала и никой не може да ни подсигурява, че вирусът няма да се върне. Харесва ли ви или не, единственият метод, за който досега има сигурни доказателства, че понижава разпространяването на вируса и смъртността е имунизацията ", споделя министър Кацаров.

Министърът съобщи, че по имунизация сме последни в Европейски Съюз, а процентът на имунизация измежду най-уязвимите - възрастните и тези с тежки хронични болести, продължава да е много невисок.

" Знам, че мнозина от вас се съмняват в сигурността на имунизациите. Аз също съм имал своите запаси, най-много поради късия период и обсег на клиничните изпитвания. Факт е обаче, че имунизациите са приложени на стотици милиони души от целия свят и записаните нежелани реакции са извънредно малко. Видимо е и за неспециалистите, че изгодата надвишава риска..

Вече платихме задоволително висока цена - единствено за последните 6 месеца умряха с 26 000 души повече в сравнение с са умирали за същия интервал на годината през всяка една от последните 5 години. Това е два пъти повече от жертвите, които България е дала през Втората международна война ", споделя Кацаров.

80% от умрелите от Covid-19 са наши сънародници над 60-годишна възраст. Затова министърът е издал заповед, с която подрежда всички имунизационни пунктове от понеделник до четвъртък да имунизират хора над 60-годишна възраст и такива с тежки хронични болести. В останалите дни от седмицата ще се имунизират всички искащи по реда на записването. Този ред ще бъде годен за идващите два месеца.

Министърът е разпоредил на РЗИ-тата да обезпечат доставката на ваксини до персоналните лекари, както и да провеждат мобилни екипи за имунизация на тежко заболели и такива, които живеят на отдалечени места.

" Напомням още веднъж на всички, че имунизацията е безвъзмездна, без значение дали сте здравно обезпечени, или не. От това по кое време ще достигнем групов имунитет зависи какъв брой дълго ще продължат ограниченията! Ваксинирането е непринудено. Всеки би трябвало да реши самичък за себе си и за своите близки! Аз не мога да ви предпазя от заболяването, в случай че вие самите не желаете! Създали сме нужната организация! Ако нещо не е както би трябвало, сме подготвени незабавно да го поправяме. Успехът или неуспехът ще зависи от всички ", споделя още Кацаров.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР