снимка БулфотоМайката на златното момиче в математиката съди министерство на

...
снимка БулфотоМайката на златното момиче в математиката съди министерство на
Коментари Харесай

Майката на златното момиче в математиката съди министерство на образованието

снимка Булфото

Майката на " златното момиче в математиката " съди министерство на образованието. Причината е, че детето, което е седми клас, не е било допуснато да се яви на Националния кръг на Олимпиадата по химия и запазване на околната среда поради карантина, предава БНР.

Според Даниела Илиева нейната щерка не е позволена до олимпиадата поради заповед на Министерството на образованието и науката, издадена на 17 март, в която написа, че възпитаници под карантина не могат да вземат участие в национални кръгове на олимпиади и надпревари. Майката счита, че по отношение на детето ѝ е проявена дискриминация от страна на просветното министерство.

Сара Илиева, на 13 години, е ученичка в 7 клас в частно учебно заведение в София. Спечелила е 109 медала от надпревари по математика, една четвърт от които - интернационалните. Автор е и на две книги от поредицата " Математически трикове ", с които решаването на дилемите става по-лесно. От тази година стартира да се занимава и с химия, по тази причина се явява на двата предварителни кръга на олимпиадата по тази дисциплинираност - общински и регионален, въз основа на което е позволена до Националния кръг.

На 13 март обаче след позитивен тест за COVID-19 на майката на ученичката, момичето попада в десетдневна карантина до 22 март, което не ѝ разрешава да взе участие в олимпиадата. Новината натъжава Сара, тъй като седмокласничката се готвела за Националния кръг на олимпиадата по химия в продължение на значително време.

Учителката по химия на Сара е направила опит за контакт с Министерството на образованието и науката, само че е получила отвод. Майката на Сара търси виновността за случилото се в МОН.

От МОН акцентират пред БНР, че недопускането на възпитаници, сложени под карантина, за присъединяване в олимпиада не съставлява дискриминация, а ограничаващото изискване визира всички карантинирани възпитаници.

От Комисията за отбрана от дискриминаци разясниха, че в Закона за отбрана от дискриминация е планувана процедура, която следва да се извърши, с цел да се откри нарушено ли е правото на равно отнасяне. Процедурата може да продължи един, в случай че е належащо и  два месеца, само че е належащо Комисията да бъде сезирана с съответна тъжба или сигнал.

Затова, показват от институцията, предварителното изложение на позиция от страна на неин член по избрана тематика с изказване за дискриминация нарушава правилото на безпристрастност при вероятно водене на произвеждане в Комисия за защита на конкуренцията.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР