Снимка БулфотоИнтересен факт за гласуването на изборите отчете наша социологическа

...
Снимка БулфотоИнтересен факт за гласуването на изборите отчете наша социологическа
Коментари Харесай

Галъп: По-малко жени са гласували на изборите в сравнение с 2017 година

Снимка Булфото

Интересен факт за гласуването на изборите регистрира наша социологическа организация. 48,3% мъже са дали своят вот на парламентарните избори спрямо 44,7% през 2017 година Това е нарастване на каузи на мъжете с близо 4%. Противоположна е наклонността при жетине, които през 2017 година са били 55,3%, а през тази година са 51,7%.

Това демонстрират данни от съпоставяне в структурата на вота през 2017 година и през 2021 година, направено от „ Галъп Интернешънъл “, съобщи кореспондент на БГНЕС. От разбора ясно проличава по-големият дял младежи в този момент, спрямо 2017 година, и по-малкият дял възрастни 24,2%, спрямо 29,7% през 2017 година

Това проличава и в структурата на вота по претовареност – работещи 64,4% и незаети 17,4% са повече в този момент, спрямо 2017 година, когато са били надлежно 60,8% и 17,8%, а пенсионерите са 18,3%, което е по-малко, спрямо 2017 година, когато са били 24,4%.

Според социолозите спадът може да се дължи на страха от COVID-19 (една от аргументите за ниския избор на БСП), който препятства гласуването на възрастните хора. Друг фактор, освен това главен, е политизирането на младежите от митингите през лятото на 2020 година насам, текла главно в обществени медии. Последните се оказаха и главен канал за връзка в тази акция.

Това облагодетелства партии с млад или високообразован и работещ електорат. Формации като „ ИТН “ са главният избор измежду младия избор. В същото време партията на Слави Трифонов водеше акция против свръхакцентирането на COVID-19 измежду младежи, защото те не са и толкоз уязвими. Това е и една от аргументите Има Такъв Народ да измести от второто място Българска социалистическа партия.

Провелият се екзит пол е посочил, че към 600 хиляди души са взели решението за кого ще гласоподават сред 1 и 4 април. Вотът на младите е характерен непредвидим фактор, който нормално взема решение в последните дни и даже часове. Младите гласоподават следобяд, за разлика от „ твърдите “ и подвластни гласоподаватели. Анализите демонстрират, че динамичността на през самия избирателен ден се е трансформирала фрапантно в следобедните часове.

С растежа на интензивността и младата „ вълна “ за Има Такъв Народ и „ Демократична България “ следобяд са, „ олекнали “ дяловете на твърдите поддържа за огромните партии. Следобедният „ спринт “ е и обяснението за разликата с моментните фотоси на електоралните настройки няколко дни по-рано. Според социолози става дума за готовност в последните дни и в самия ден на вота. При Демократична България тази акция в самия ден беше забележима и проведена, а за партии като Има Такъв Народ тя произтича от спецификата на младия електорат. Тези млади електорати, за разлика от възрастните, се въздействат и елементарно в самия ден от обществените медии.

Затова и акциите от вида „ излез и гласувай “ се случват елементарно точно в тези групи, а не измежду възрастните, пише .

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР