Снимка БулфотоИкономическият растеж в страната се забави рязко през първото

...
Снимка БулфотоИкономическият растеж в страната се забави рязко през първото
Коментари Харесай

НСИ: Забавяне на икономическия растеж до 2,4% в началото на 2020 г.

Снимка Булфото

Икономическият напредък в страната се забави внезапно през първото тримесечие на актуалната година най-много вследствие на намаляване на крайното ползване още преди коронавирусната пандемия да засегне тежко както българската, по този начин и стопанските системи на главните търговски и бизнес сътрудници на нашата страна, демонстрира неревизираната предварителна оценка на Националния статистически институт (НСИ).

Подкрепа на въпреки и по-слабия стопански напредък оказва позитивният търговски баланс, откакто износът надвиши по мярка вноса в България през първото тримесечие с над 370 млн. лв..

Брутният вътрешен артикул на България се увеличи през първото тримесечие на 2020 година с едвам 0,3% по отношение на последните три месеца на предходната година, когато набъбна с 0,8%, до момента в който на годишна база икономическият напредък се забави внезапно до 2,4% след напредък с 3,1% в края на 2019 година, предава БНР.

Това съставлява най-слабото повишаване на Брутният вътрешен продукт на тримесечна база от началото на 2014 година, до момента в който икономическата агресия на годишна база е най-слаба от третото тримесечие на 2014 година.

Според предварителните данни на Национален статистически институт за първото тримесечие на годината създаденият БВП възлиза на 25,575 милиарда лв. по настоящи цени, като на човек от популацията се падат 3678 лв. от стойностния размер на индикатора.

Създадената от браншовете на националната стопанска система брутна добавена стойност (БДС) през първото тримесечие на 2020 година възлиза на 21,956 милиарда лв. по настоящи цени.

През интервала януари - март тази година относителният дял на аграрния бранш в добавената стойност на стопанската система се усилва с 0,1 процентни пункта по отношение на първите три месеца на предходната година. В същото време индустриалният бранш усилва относителния си дял в добавената стойност на стопанската система с 0,1 процентни пункта до 27,6%, до момента в който осъществената добавена стойност от дейностите в областта на услугите понижава до равнище от 70,2% при 70,4% през първото тримесечие на 2019-а година.

За извънредно ползване през първото тримесечие на 2020 година се изразходват 83,5% от творби Брутният вътрешен продукт, до момента в който вложенията (бруто формиране в главен капитал) образуват 13,9% от творби Брутният вътрешен продукт.

Крайното ползване през интервала януари - март тази година понижава с 0,1% на тримесечна база (след покачване с 1,1% през последните три месеца на 2019 г.) и нараства на годишна база с 4,1% (след покачване с 6,3% през предходните три месеца). Брутната добавена стойност в стопанската система пък се покачва с 0,1% на тримесечна база и с 2,3% на годишна база (след покачвания надлежно с 0,7% и с 2,7% през четвъртото тримесечие на 2019 г.).

Външнотърговското салдо през последното тримесечие е позитивно и в размер на 372,3 млн. лв., като през интервала януари - март износът на артикули и услуги нараства с 0,9% на тримесечна база (след намаляване с 0,5% в края на 2019 г.) до 16,9456 милиарда лв. и се покачва на годишна база с 1,9% (след намаляване с 0,4% през предходните три месеца). В същото време вносът се усилва с 1,5% на тримесечна база (след спад с 3,1% през предходните три месеца) до 16,5733 милиарда лв., като на годишна база вносът нараства с 1,2% (след намаляване с 0,2% през октомври - декември 2019 г.).

Положителното външнотърговско салдо се отразява положително на икономическия напредък, като комерсиалният остатък в размер на 372,3 млн. лв. съставлява 1,5 процентни пункта от Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие на годината, демонстрират предварителните данни на Национален статистически институт.

Данните на Национален статистически институт демонстрират, че принос за икономическия напредък през интервала януари - март 2020 година по отношение на година по-рано оказват и повишаването на груповото извънредно ползване с 4,1%, самостоятелното ползване - с 3,7% и бруто образуването на главен капитал, което се усилва с 1,2 на 100.

За първите три месеца на годината индустриалният бранш образува дял от 23,7% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който секторът на услугите способства за 60,3% от Брутният вътрешен продукт, а аграрният бранш - 1,9 на 100.

Национален статистически институт показа и данни, показващи увеличение на продуктивността на труда през първото тримесечие на годината.

Брутният вътрешен артикул на един ангажиран в нашата страна нараства с 2,5% по отношение на първото тримесечие на 2019 година, като заетите лица в стопанската система на страната през интервала януари - март са 3,3982 милиона, а общият брой отработени часове е 1,3804 милиарда.

Структурата на заетостта по стопански браншове през първото тримесечие на 2020 година по отношение на съответния интервал година по-рано демонстрира нарастване на относителния дял на бранша на услугите.

На едно заето лице се падат 7526,1 лв. от настоящия размер на Брутният вътрешен продукт, като всеки ангажиран основава приблизително 18,5 лв. Брутният вътрешен продукт за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) приблизително на един ангажиран през първото тримесечие се усилва действително с 2,9%, до момента в който брутната добавена стойност за един отработен човекочас нараства действително с 2,8% по отношение на година по-рано.

Равнището на продуктивността на труда в индустриалния бранш е 6897,1 лв. от БДС приблизително на един ангажиран и 16,2 лв. за един отработен човекочас, до момента в който в бранша на услугите всеки ангажиран създава приблизително 6776,3 лв. БДС, като за един отработен човекочас се основават приблизително 16,0 лв. от настоящия размер на индикатора.

Най-ниска остава продуктивността на труда в аграрния бранш – едвам 932,6 лв. БДС на един ангажиран и скромните 3,1 лв. за един отработен човекочас.

 

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×

Източник: petel.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР