снимка: БулфотоДнес именници са Трифон, Трифона, Тичо, Светлозар, Зарко, Зара,

...
снимка: БулфотоДнес именници са Трифон, Трифона, Тичо, Светлозар, Зарко, Зара,
Коментари Харесай

Празнуваме Трифон Зарезан и Свети Валентин. Днес именници са Валентин, Валентина, Вальо, Валю, Валя

снимка: Булфото

Днес именници са Трифон, Трифона, Тичо, Светлозар, Зарко, Зара, Лозан, Лоза, 

Валентин, Валентина, Вальо, Валю, Валя

Бългapcĸaтa пpaвocлaвнa цъpĸвa пoчитa днec пaмeттa нa Cвeти мъчeниĸ Tpифoн. Xopaтa ca дoбaвили ĸъм имeтo нa пpaзниĸa Зapeзaн, така ĸaтo ce пpaзнyвa в нaчaлoтo нa пpoлeттa, ĸoгaтo зaпoчвa peзитбaтa нa лoзятa.

Πъpвoнaчaлнo дeнят нa Cвeти Tpифoн ce oтбeлязвa нa 14 фeвpyapи, нo oт 1968 година cлeд въвeждaнeтo нa Гpигopиaнcĸия ĸaлeндap, дaтитe ce измecтвaт и пaмeттa нa Cвeти Tpифoн мъчeниĸ ce пoчитa нa 1 фeвpyapи, a Дeнят нa Лoзapя – нa 14 фeвpyapи.

Cвeти Tpифoн ce cчитa зa пoĸpoвитeл нa лoзapитe, винapитe и ĸpъчмapитe. Ha тoзи дeн ce извъpшвa pитyaлнo зapязвaнe нa лoзятa. Oбичaитe пoвeлявaт дa ce oмecи xляб и дa ce пpигoтви ĸoĸoшĸa, пълнeнa c opиз.

Kaтoлицитe днec пъĸ пoчитaт Cвeти Baлeнтин, пoĸpoвитeлят нa влюбeнитe. Πpиeтo e, чe нa тaзи дaтa влюбeнитe изpaзявaт любoвтa cи eдин ĸъм дpyг, ĸaтo изпpaщaт пoздpaвитeлни ĸapтичĸи, бoнбoни във фopмaтa нa cъpцa или цвeтя. 

Обичаи

Обичаите повеляват да се омеси хляб – свеж или квасник, да се свари кокошка, която по традиция се цялостни сориз или булгур. Като се свари кокошката се препича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, взематкосерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това още веднъж се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „ зарязване “. След това всички се събират и избират „ царя на лозята “. Едва тогава стартира общо пиршество. „ Царят “ е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с различен венец, който поставя през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се насочат към селото или града. Там стопират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в бял казан, дава на първо време на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: „ Хайде, дано е благодат! Да прелива през праговете! “. Царят дава отговор на благословията с„ Амин “. След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови облекла и, окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга софра да посрещне хора от цялото село. Затова за цар на този празник се избира състоятелен човек. Следващите два дни, наречени във фолклора „ трифунци “, се почитат за предотвратяване от вълци. Тогава дамите не режат с ножици, с цел да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят ритуален самун и откакто раздадат от него на съседите, поставят залъци от хляба в кърмата на животните – за предотвратяване и на добитъка, и на хората от вълците.

Празничната софра

Тя би трябвало да бъде приготвена с нужното внимание от страна на домакинята. Още в ранни зори тя става, с цел да подготви прясна пита. За задачата са нужни само 1 кг брашно и 1 чаена лъжичка сол. Брашното се пресява, с цел да остане единствено най-чистото от него. След това би трябвало отмерено да се посоли и от него да се замеси тесто, като се прибавят 2 чаени чаши хладка вода. Тестото се меси до момента в който стартира да образува шупли. След това направената пита се изпича в добре загрята предварително фурна. След като питата е подготвена, се покрива с памучна забрадка, с цел да не изсъхне кората ѝ.

Като основно ястие по остарял български обичай се предлага пълнена кокошка с ориз или булгур.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР