снимка БулфотоБойко Борисов иска рестарт на системата, но има само

...
снимка БулфотоБойко Борисов иска рестарт на системата, но има само
Коментари Харесай

Свободна Европа: Въпрос на аритметика. Рестартът на системата зависи от ДПС

снимка Булфото

Бойко Борисов желае " рестарт на системата ", само че има единствено един метод да реализира това - в случай че получи поддръжката на Движение за права и свободи. Това демонстрират аритметиката, процедурата и законите в страната, написа.

Под " рестарт " министър председателят схваща привикване на Велико Народно заседание (ВНС) и приемането на нова конституция. Предложението му идва след повече от 40 дни на митинги против кабинета и основния прокурор, като един от главните причините на стачкуващите е обвързаността сред ръководещите и Движение за права и свободи. Излиза, че с проекта си за " рестарт ", подчинен от Движение за права и свободи, Борисов предлага тъкмо това, против което е ориентиран гневът по улиците и площадите.
Каква е процедурата
Според главния закон, с цел да бъде свикано Велико Народно заседание (ВНС), смяната на Конституцията би трябвало да бъде поискана от най-малко 120 народни представители от настоящия парламент или от президента. Депутатите декларират тази си воля, подписвайки се под подготвен парламентарен план.

Ако бъдат събрани 120 подписа и планът бъде импортиран, Народното събрание преглежда настояването за привикване на Велико народно събрание нaй-paнo двa мeceцa и не по-късно от пет месеца след внасянето му. Проектът може да бъде отритнат или признат. Приемането му става с гласовете нa минимyм 2/3 oт нapoднитe избpaници, т.е. c пoнe 160 гласа „ зa “.

Ако е събрана нужната поддръжка от 160 души, стартира да тече нова процедура - за свикане на самото Велико Народно заседание. Това задължава президента да насрочи избори за Велико народно събрание в тримесечен период от решението на депутатите.
Аритметика, стадий I
В първия стадий – събирането на 120 подписа за внасяне на плана за конституционни промени, който въобще да започва спор за нов главен закон, ГЕРБ би трябвало да си обезпечи още 25 подписа. Парламентарната група на Борисовата партия се състои от 95 души. По тази причина те би трябвало да намерят още 25.

Българска социалистическа партия към този момент огласи решение на партийното си управление, че няма да поддържа сходна самодейност. От Движение за права и свободи настояват, че към момента нямат решение, а Веселин Марешки („ Воля “) съобщи пред Свободна Европа, че групата му няма да подпише предлагането, само че „ в случай че управялващите намерят подписи, с цел да внесат плана, „ Воля “ в последна сметка ще взе участие в дебатите “.

Така за първия стадий от осъществяването на желанията им (внасянето на текстовете) ГЕРБ зависят от техните съдружни сътрудници – " Обединените патриоти " и самостоятелните депутати в Народното събрание.

Необходимостта нечленуващите в парламентарни групи да бъдат привлечени към начинанието се постанова, тъй като " Обединени патриоти " са 21 индивида (след напускането на " Атака " ). Това значи, че даже всички те, дружно с цялата група на ГЕРБ, да се подпишат под плана, събраните подписи ще са единствено 116.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР