Снимка: Булфото, архивВисши чиновници все пак няма да могат да

...
Снимка: Булфото, архивВисши чиновници все пак няма да могат да
Коментари Харесай

Висши чиновници няма да могат да участват в бордовете на държавни компании, решиха депутатите

Снимка: Булфото, списък

Висши служители въпреки всичко няма да могат да вземат участие в бордовете на държавни компании. Това взеха решение депутатите, откакто одобриха дефинитивно промени в Закона за обществените предприятия, записани в преходните и заключителни разпореждания на Закона за железопътния превоз, оповестява " Нова телевизия ".

Така още веднъж се вкарва възбраната за основни секретари на Народното събрание, на президента, на Министерски съвет, на министерства и ведомства да бъдат назначавани в бордовете на търговски сдружения с над 50% държавно или общинско присъединяване. Забраната бе въведена в средата на 2019 година с признатия нов Закон за обществените финанси.

Така всички сдружения с над 50% държавна благосъстоятелност, както и техните дъщерни компании би трябвало да организират състезания за всяка позиция. Освен да не заемат висши държавни длъжности, към претендентите има условия да дават отговор и на избрани критерии във връзка с известност и честност, обучение, професионален опит и умения.

При гласуването на първо четене на измененията в Закона бе признато основните секретари, ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица, които се занимават с финансово ръководство и надзор по средства от Европейски Съюз, както и тези служители, които дават отговор за публичните поръчки, да могат да се включват в бордовете на държавни компании.

Мотивът за това гласоподаване бе, че въпросните служители имат опит и експертност в ръководството и контрола на бюджетни средства. Това било добра причина за дейно ръководство на финансите на държавните предприятия, изключително когато те извършват цели на обществената политика, или им е предоставено осъществяването на обвързване за осъществяване на социална услуга.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР