Снимка Булфото, архивПредварителното плащане на новите изтребители F-16 Block 70

...
Снимка Булфото, архивПредварителното плащане на новите изтребители F-16 Block 70
Коментари Харесай

България се нареди до Русия сред страните с най-голям дял от БВП за отбрана в Европа

Снимка Булфото, списък

Предварителното заплащане на новите изтребители F-16 Block 70 за Военновъздушните сили (ВВС) изстреля България на върха на класацията за растеж на военните бюджети в света. София заплати $1,2 милиарда в средата на 2019 година за американските машини, като Министерство на защитата съобщи, че осемте изтребителя ще дойдат до 2024 година, пише money.bg.

Заради тази еднократна договорка, бюджетът пораства със 127%, съгласно калкулации на Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) до 3,2% от Брутният вътрешен продукт, или $2,127 млрд. Това ни слага преди всичко в Европа по дял на разноските за защитата от брутния вътрешен артикул, в случай че изключим Русия.

Общите разноски за защита по света нарастват до внушителните $1,917 трлн., покачване от 3,6 % по отношение на 2018 година Миналата година бележи най-големият растеж в разноските от 2010 година насам.

Петте страни с най-големи бюджети - Съединени американски щати, Китай, Индия, Русия и Саудитска Арабия - дават отговор за 62 % от общите. 2019 година е забавна с още нещо: за първи път две азиатски страни влизат в топ три. Общо, страните по света са изхарчили 2,2 % от международния Брутният вътрешен продукт, или приблизително по $249 на човек.

" Разходите за защита през 2019 година са със 7,2 % по-високи през 2019 година по отношение на 2010 година - показвайки наклонност за покачването им през последните години ", споделя доктор Нан Тиян от института. " Това е най-високото равнище на разноски от 2008 година насам и евентуално съставлява пик ".

Съединени американски щати движат растежа

Разходите за защитата в Съединените американски щати порастват с 5,3 % до общо $732 милиарда през 2019 година Те съставляват 38 % от общите за света. За да сложим данните в перспектира, нарастването на разноските на най-голямата стопанска система в света са равни на целия бюджет на Германия. " Скорошният растеж на разноските в Съединени американски щати се дължат на чувството за съревнование сред великите вили " споделя Питер Вецеман, старши откривател в института.

През 2019 година Китай и Индия се подреждат на втора и трета позиция по военни бюджети. Разходите на Поднебесната империя доближават $261 милиарда, 5,1 % растеж, до момента в който тези на най-голямата народна власт в света нарастват с 6,8 % до $71,1 милиарда " Напрежението сред Индия и Пакистан, от една страна, и Китай от друга, са главен мотор за растежа на раходите ".

Япония ($47,6 млрд.) и Южна Корея ($43,9 млрд.) също се подреждат на челни позиции в Азия.

Германия води Европа

През 2019 година разноските на Германия нарастват с 10 % до $49,3 милиарда, най-големият растеж измежду топ 15 на страните с най-големи бюджети. " Растежът може да се изясни с увеличаващата се опасност от Русия ", съгласно Диего Лопес да Силва, откривател в SIPRI. " В същото време разноските на Франция и Англия остават без особена смяна ".

Все отново в бюджетите на членките на НАТО в Централна Европа е регистрира забележителен растеж. Тук се включва и България. Съседна Румъния записва растеж от 17 %. Общите разноски на 29-те страни от НАТО доближава $1,035 милиарда

Русия се подрежда на четвърта позиция по разноските и ги усилва с 4,5 % до $65,1 милиарда " При 3,9 % от Брутният вътрешен продукт разноските на Русия за защитата са измежду най-високите в Европа през 2019 година ", споделя Александра Кюмова.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън и политизиране на обстановката.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:

Лъжа 1: "Италиански духовник умря, откакто отстъпи респиратора си на по-млад пациент " - Манипулация в търсене на сензация . Оказа се, че 72-годишният пасторът дълги години е страдал от тежко заболяване и просто отказал машинката, тъй като я мразел. (истината виж тук https://petel.bg/BBS--Falshiva-novina-e--che-pastor-v-Italiya-e-pochinal--sled-kato-dal-respiratora-si-na-po-mlad-chovek__359373)

Лъжа 2 "Масови гробове за жертви на COVID-19 на остров Харт в Ню Йорк ". Манипулация . Всъщност, остров Харт от век и половина е обичайното място за безконечен покой на нюйоркчаните, чиито близки не са открити или не са се погрижели за своите мъртъвци. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--V-Nyu-York-ne-pogrebvat-v-masovi-grobove-pochinalite-ot-koronavirus--Poredna-manipulatsiya-e-__359712)

Лъжа 3 " 5000 медицински сестри умряли в Италия " . Абсолютно подправена вест, както и фотосите с ковчезите в Италия, които се оказаха от нещастието с потъналия през 2015 година транспортен съд със 700 бежанци от Либия в Лампедуза. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--5000-meditsinski-sestri-ne-sa-pochinali-v-Italiya-ot-koronavirus--BNR-se-izvinyava-za-nevyarnata-informatsiya__358574)

Лъжа 4 "Швеция се насочва към злополука ". Швеция не се насочва към злополука. (Истината виж тук https://petel.bg/SHvetsiya-prodalzhava-s-liberalniya-podhod-kam-koronavirusa--Kakvo-shhe-stane--ako-se-spravi-po-dobre-ot-ostanalite--__360254)

Лъжа 5 "Източна Европа се оправя по-добре от Западна с ковид ". Политическа операция на локалните държавни управления, с цел да натрупат рейтинг. Просто източноевропейските страни са с по-слаби здравни системи и по-слаба организация и вършат по-малко проби (Истината виж тук https://petel.bg/Zapadnite-medii-zapochnaha-da-razkrivat-istinata--Iztochna-Evropa---nyama-testove--ima-tsenzura-i-izkusheniya-za-diktatura__358072)

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР