Снимка: Булфото, архивОбластната дирекция по безопасност на храните във Варна

...
Снимка: Булфото, архивОбластната дирекция по безопасност на храните във Варна
Коментари Харесай

Започват проверки по рибните борси във Варна за Никулден

Снимка: Булфото, списък

Областната дирекция по сигурност на храните във Варна стартира инспекции по рибните тържища за Никулден. Извънредни инспекции на обекти за произвеждане и продажба на риба и рибни артикули са разпоредени от Българската организация по сигурност на храните в цялата страна за интервала от 3 до 7 декември, оповестява Moreto.net.

Тематичните инспекции за Никулден са свързани с по-интензивното предложение и търсене на храни за празника и ще се проведат взаимно с Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури и Комисията за отбрана на потребителите. Инспекторите ще ревизират водоеми за отглеждане на жива риба, обекти за развъждане на аквакултури, за произвеждане и търговия с риба и рибни артикули, хранилища за търговия на едро и дребно, пазари и тържища, както и заведения за публично хранене. При инспекциите инспекторите ще наблюдават за съществуване на системи за ръководство сигурността на храните, сградов фонд и съоръжение, сходство с условията за етикетиране, периоди на валидност и температура на предпазване.

От Областната дирекция по сигурност на храните във Варна напомнят, че при закупуване на прясна риба потребителите би трябвало да наблюдават повърхността, по която би трябвало да има доста тъничък пласт слуз. Ако слузта е изобилна, а пластът компактен, това значи, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата би трябвало да са блестящи, компактно залепени за тялото. Не би трябвало да има разкъсвания. Хрилете би трябвало да са с розово-червен цвят. Очите би трябвало да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо. От дирекцията приканват жителите да купуват риба и рибни артикули само от регистрирани обекти, с цел да не се излагат на риск.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР