Снимка Булфото, архив Даниел Стефанов, експерт по изборни процеси, коментира

...
Снимка Булфото, архив Даниел Стефанов, експерт по изборни процеси, коментира
Коментари Харесай

Даниел Стефанов: Повечето промени в Изборния кодекс са много трудни за реализиране

Снимка Булфото, списък
Даниел Стефанов, специалист по изборни процеси, разяснява пред: " Повечето от измененията в Изборния кодекс са доста сложни за осъществяване. Основното, което ме тормози в машинното гласоподаване, е обвързвано с потенциала на ЦИК да го реализира ". Той акцентира, че доста решения по отношение на измененията в изборните закони са били взети, без да бъде заложен въпросът по какъв начин ще се осъществят.

" Един способ за гласоподаване беше политизиран в последна степен. Машинното гласоподаване стана надали не детайл, от който зависи честността на изборите ", съобщи той и добави, че политическият диалог би трябвало да е за това да има почтени избори, а не по какъв начин изборите да станат действителност. 

По думите му е притеснително това, че ЦИК няма задоволителен надзор върху процеса на организирането на гласуването с машини, тъй като частни компании са наемани, с цел да създадат всичко - от доставката на машините, през това да се налеят цифровите бюлетини в тях, да се транспортират и конфигурират и даже се разчита на частния снабдител да образова секционните изборни комисии. 

Според него е трябвало да се сътвори конструкция в ЦИК, която да се занимава с софтуерните въпроси:

" Не съм уверен, че в този момент някой от членовете на комисията има задоволително механически потенциал и знания, с цел да разбере какво би трябвало да се направи с машините ".

Стефанов акцентира, че остарялата ЦИК трябваше да направи отчет за извършените избори на 4 април и проблемите, регистрирани при машинното гласоподаване тогава.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР