Снимка БТВПродължаващото поскъпването на живота в отделните сектори, както и

...
Снимка БТВПродължаващото поскъпването на живота в отделните сектори, както и
Коментари Харесай

Връщаме ли се в страшната есен на 2008-а: Поскъпването на живота и увеличаващата се инфлация вещаят кризи, твърдят наши експерти

Снимка БТВ

Продължаващото повишаването на живота в обособените браншове, както и увеличаващата се инфлация, са предвестници на рецесии. Това се случва 10 години след експлоадирането на международната икономическа рецесия през 2008 година Това счита икономистът Мика Зайкова. Пред bTV двамата с изпълнителния шеф на АИКБ Добрин Иванов разясниха идното повишаване. Вчера от КНСБ оповестиха, че животът нараства със 7 лева на човек поради новите цени на газ, ток и парно.

Синдикатите пресмятат, че към 600 лева на човек ще бъдат нужни, с цел да живее обикновено, като против тях на процедура стоят 491 лева – междинният приход за второто тримесечие на 2018 година „ Това значи, че ще усилят енергийно бедните и небогати хора в страната. Ножицата сред бедните и богатите се разтваря ”, разяснява още Мика Зайкова. Според Добрин Иванов са завършили годините на дефлация, като сега тя пораства с увеличаващ се ритъм.

„ Проблемът е, че огромна част е вносна инфлация – тя е импортирана с повишението на цената на енергоносителите и горивата. Увеличението на газа ще бъде четвърто за тази година ”, разяснява той. По думите му би трябвало да се вземат ограничения за нарастването на инфлацията в страната, тъй като по този начин няма да покрием критериите за еврозоната. „ Отдалечаваме се от еврозоната. Ако не покрием критерия за инфлация, няма да покрием и другите критерии ”, безапелационен е Иванов.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР