Снимка: бТВ По-малко от половината от всички 245 военни пилоти

...
Снимка: бТВ По-малко от половината от всички 245 военни пилоти
Коментари Харесай

По-малко от половината военни пилоти извършват реални полети


Снимка: бТВ

По-малко от половината от всички 245 военни водачи действително правят полети, стана ясно от думите на министъра на защитата Красимир Каракачанов в четвъртък пред бТВ.

С уточнението, че не може да уточни точния им брой, защото това е военна загадка, водачът на Вътрешна македонска революционна организация добави, че от общо 28 хеликоптера, с които разполага армията, летят едвам 8.

Сред тях обаче няма нито една машина, която е подобаваща за гасене на горски пожари, да вземем за пример. По думите на Каракачанов от 5 хеликоптера Ми-17 не лети нито един, от 5 Ми-24 лети единствено един, от 12 Кугар летели 3-4, а от 6 Бел летят 3.

Военният министър сподели още, че следствието на злополуката с Ми-17 край Пловдив, при която починаха двама военнослужещи, към този момент се е съсредоточило в две съществени хипотези – техническа нередовност или пилотска неточност.

По думите му третият член на екипажа, който по знамение оцеля, се е намирал в задната част на хеликоптера и това е избавило живота му. Бордният инженер Алексей Каменов към момента не е дал показания, само че споделил на министъра, че е усетил внезапно завъртане преди злополуката.

Каракачанов уточни, че за ремонта на всички хеликоптери са нужни към 50 милиона лв. и акцентира, че с цел да се стигне дотук, виновност имали даже разпореждания на Закона за публичните поръчки (ЗОП).

" Не е обикновено компания, произвеждащи банички или продаваща бикини, да апелира поръчка за ремонт на хеликоптер ", даде преимер военният министър, добавяйки, че в тази връзка във вторник ще внесе в Министерския съвет план за промени в Закон за обществените поръчки.

Попитан за стабилността на съдружното ръководство, Каракачанов съобщи, че нямало никакви признаци и аргументи за предварителни избори. По мотив новия избор на съмнение, подготвян от Българска социалистическа партия поради бранш " Сигурност ", той уточни, че това и е работата на опозицията.

По мотив поисканата му от водача на " Воля " Веселин Марешки оставка, министърът разяснява, че ставало въпрос за поръчка. Като евентуални " възложители " той видя компании, които е отрязал от посредничеството при ремонта на военна техника. Не изключва обаче и възмож ността за " другарски огън ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР