Снимка: БТАЗначителните локдауни, налагани от властите в Китай в опит

...
Снимка: БТАЗначителните локдауни, налагани от властите в Китай в опит
Коментари Харесай

До какво води политиката на Китай за нулев ковид?

Снимка: Българска телеграфна агенция
Значителните локдауни, налагани от управляващите в Китай в опит да лимитират най-голямото разпространяване на КОВИД-19 в страната, заплашват още веднъж да основат неустановеност в международните снабдителски вериги и помрачават изгледите за световен стопански напредък, написа в. „ Уолстрийт джърнъл “, представен от Българска телеграфна агенция.

Преди време китайският метод към нулев КОВИД-19 беше обсъждан от някои като модел, който да бъде следван в целия свят. Здравни специалисти на Запад наивно одобряваха политиката на Пекин за нулев коронавирус като опция на демократичното, въпреки и съпроводено с разнообразни неуредици, решение на Америка да живее с вируса след пагубните затваряния при започване на пандемията. Този метод обаче се оказа несполучлив, разяснява изданието.

С наближаването на третата годишнина от началото на разпространяването на КОВИД-19 Китай регистрира рекорден брой заразявания. Ежедневно записаните високи равнища надминават върховите стойности от април в Шанхай, където действаше двумесечна карантина. Нови огнища избухват на разнообразни места в страната, а градове още веднъж постановат затваряния. Според оценка на японската финансова компания „ Номура “ над една пета от Китай е наранена от ограничавания върху напредването, показва вестникът.

Най-новите публикувания на ковид бяха неизбежни в огромна континентална страна като Китай, имайки поради увеличаващата се инфекциозност на вируса при неговото мутиране с течение на времето. Особен проблем за Китай е това, че строгата политика за нулев коронавирус остави популацията по-малко предпазено – било посредством ваксини или натурален имунитет. Продължителните локдауни значат, че по-малко хора са изложени на вируса и развиват натурален имунитет, в сравнение с в други елементи на света. Освен това застаряващото население на Китай е изключително уязвимо, защото страната няма задоволителен болничен потенциал и места в интензивни отделения, с цел да се оправи с необятно разпространяване на съществено заболяване. Оценка сочи, че вероятно цялостно унищожаване на карантинните ограничения може да докара до нужда от приемане на 5,8 милиона души в интензивни отделения в страна, която разполага с по-малко от четири кревати за интензивна грижа на 100 000 души, отбелязва „ Уолстрийт джърнъл “.

Китайските управляващи имат и различен проблем и той е политически. Един властнически режим постоянно може да прави това, което най-добре умее – да следи, да упражнява насила, да затваря. Но той няма механизми, с които да печели социална поддръжка за несгодите, които могат да съпътстват отказването от политиката за нулев коронавирус. Демокрациите, макар всичките им неразбории, са по-гъвкави, когато би трябвало да се трансформират политиките, и по-добре се приспособяват, когато обществото реши, че действителността го изисква, разяснява изданието.

Новите карантинни ограничения ще забавят китайската стопанска система, също така има от ден на ден признаци, че новите огнища на ковид и налаганите локдауни се посрещат с по-голямо публично неодобрение и опозиция в Китай. Пример за това е митингът тази седмица в цех за айфони в Чжънчжоу, съумял да притегли вниманието на непознатите медии. В такава огромна страна несъмнено има и доста други случаи, при които няма опция да се изрази обществено недоволство. Голямата поука е, че затварянията не работят и че властническите режими не са модел за следване в публичното опазване на здравето или в която и да е друга област, написа „ Уолстрийт джърнъл “.

Проявите на непокорство през последните две седмици в Китай са най-видимият знак за недоволството и отчаянието от затварянията, карантините и всеобщото тестване, засягащи всекидневието на хората. Общественият яд и появяването на огнища на заболяването на разнообразни места в страната предвещават мрачна зима, разяснява в. „ Ню Йорк таймс “. Размириците са тестване за властническото управление на китайския президент Си Цзинпин и извеждат на напред във времето един незабавен политически въпрос – по какъв начин той би могъл да изведе страната от ерата на коронавирус, отбелязва изданието.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР