Снимка: Би Би СиИзбеляването на кораловите рифове по света изглежда,

...
Снимка: Би Би СиИзбеляването на кораловите рифове по света изглежда,
Коментари Харесай

Избелването на кораловите рифове изглежда затихва

Снимка: Би Би Си

Избеляването на кораловите рифове по света наподобява, че последователно понижава след пик от три години, заяви Американската организация за проучване на океаните и атмосферата, представена от Би Би Си. Това бе най-дългият интервал от 80-те години насам за този доста рисков за коралите феномен. Според проучванията избеляване на коралите към този момент не се случва в Атлантическия, Тихия и Индийския океан, което евентуално значи завършек на този унищожителен за така и така нежната морска екосистема феномен. Учените ще наблюдават деликатно температурата на повърхността на океаните и избеляването на коралите през идващите шест месеца, с цел да потвърдят края на това събитие, което стартира при започване на 2015 година То е най-сериозното в международен мащаб, защото е най-продължителното, най-мащабно и най-унищожителното следено в миналото, акцентира Марк Икън – координатор в НАСА за наблюдението на екосистемите.
От 2015 година всички коралови рифове на земното кълбо бяха изложени на температура на водата по-висока от естествената и при 70% това продължи задоволително дълго, с цел да се стигне до избеляване. Този феномен се следи когато коралите вследствие на повишение на температурата на водата, изхвърлят едноклетъчните водорасли, с които живеят в симбиоза – зооксантелите. Те доставят на коралите тяхната храна и им придават цветовете. Без зооксантелите коралите умират.Първото избеляване на корали в международен мащаб е записано през 1998 година, когато топлото екваториално течение в Тихия океан Ел Ниньо е изключително мощно. Следващия път, когато този феномен бе следен, бе през 2010 година Ако той е стеснен във времето, коралите могат да преживеят и да се регенерират, само че дълготрайно избеляване е съдбовно за тези организми.
В същото време неотдавна стана ясно, че избелването на коралите на Големия бариерен риф през предходната година е било много по-лошо от предстоящото, макар че цялостното влияние на най-новите събития следва да бъде открито, писа в. " Гардиън ". Властите на австралийския щат Куинсланд показват, че въздушни и подводни изследвания, направени през 2016 година, удостоверяват ескалиращото влияние в посока от север на юг. Ръководителят на институцията, която дава отговор за Големия бариерен риф, Ръсел Райхел съобщи, че през последните две години рифът е претърпял обилни вреди. " Размерът на коралите, които починаха от избелване през 2016 година, е по-висок спрямо първичните оценки и... се чака да станем очевидци на в допълнение намаление на покритието на коралите до края на 2017 година ", прецизира Ръсел Райхел. Проучванията са открили, че избелването е най-сериозно северно от Порт Дъглас. Там към 70 % от плитководните корали са починали, със забележителна разновидност сред и в границите на рифовете.
Вече е доказано, че към 29% от плитководните корали са починали от избелването през 2016 година, спрямо предходните оценки от 22 %, като най-голяма е смъртността в северните елементи на рифа. Избелване е било открито също и в коралите отвън дълбочините, които се изследват, само че смъртността не може да бъде систематично оценена. Констатирано е обаче мощно възобновяване на юг при липса на избелване през същия интервал.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР