Снимка БГНЕСРодители на деца и лица с увреждания излизат на

...
Снимка БГНЕСРодители на деца и лица с увреждания излизат на
Коментари Харесай

Над 20 организации участват в поредния национален протест в подкрепа на хората с увреждания

Снимка БГНЕС
Родители на деца и лица с увреждания излизат на следващ народен митинг, оповестява БНР Най-малко 20 организации от 10 града се чака да поддържат митинга с гледище да се подсигуряват персонална помощ и нови политики във връзка с хората с увреждания.

Шествието потегля от постройката на президентството, ще премине през Министерския съвет и ще се насочи към НДК, където от няколко дни европейски представители дебатират обществени политики в Европа, споделя Националното радио.

Красимира Обретенова, майка на 16-годишно дете, изясни, че е належащо да се вкара нова система за оценка на увреждането, която да регистрира потребностите на индивида, тъй че той да може да се включи в обществото.

" Да бъде основана опция за действителна, справедлива оценка на потребностите. Да бъдат обезпечени тези потребности с пари, услуги висококвалифицирани експерти, лекуване, рехабилитация, образование, терапия, обучение. Като споделяме персонална помощ - Закон за персоналната помощ, който да е сложен инструмент за основаване на политики за хората с увреждания. Не желаеме децата ни да се трансформират в млади или възрастни инвалиди с инвалидни пенсии ".

Красимира Обретенова е решена да напусне България. В предаването „ Преди всички " на БНР тя изясни решението си:
„ Не толкоз да диря други благоприятни условия за детето си, по отношение на това, че аз не желая повече да вземам участие в издръжката на негодни институции посредством уврежданията на детето си. Обществото влага в щерка ми преди една година 60 хиляди лв. за интервенция импланти на сколиоза. Тази сколиоза се случи, тъй като аз нямах достъп до вярната, приспособена инвалидна количка. Тук приказваме за обществена политика. Всички тези старания на лекари и експерти, които се бориха за живота на щерка ми, ще отидат по дяволите, тъй като в случай че остана в България, единствено след две години с нея би трябвало да живеем с 200 лв., нейната пенсия, без безусловно никакви услуги – нито здравни, нито обществени “.

Държавата отделя големи запаси за хората с увреждания, които се прахосват поради неприятното им ръководство, сподели още Оретенова и добави:

„ Хаби се ужасно доста финансов и човешки запас за хората с увреждания, прахосва се, потъва – това го обясняваме към този момент 10 години. Трябва да има действителна оценка на индивида с потребностите. Фалшиви инвалиди ще има, до момента в който има национално представителни организации, които да обслужват администрацията “.

Трябва да се спре приключването на пари, да се вкара електронно опазване на здравето, електронно здравно досие, междуведомствена електронна осведомителна система, сподели още Обретенова.

„ Говорим безусловно за електронно държавно управление. Има закон от 2008 година – той не се случва. Ние нямаме закон за доброволческата и благотворителна активност. Някакъв закон прашасва най-малко от 7-8 години… Някой има интерес хората с увреждания да бъдат заболели, небогати и нещастни “, разяснява още тя пред Националното радио.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР