Снимка: БГНЕСОбявяването от Русия на журналиста Христо Грозев за издирване

...
Снимка: БГНЕСОбявяването от Русия на журналиста Христо Грозев за издирване
Коментари Харесай

Президентът и премиерът мълчат за Христо Грозев

Снимка: БГНЕС
Обявяването от Русия на журналиста Христо Грозев за търсене би трябвало да провокира мигновената реакция на българските управляващи. Но към този момент нищо не сме чули нито от служебното държавно управление, нито от президента Радев.

Христо Грозев е най-известният в света български публицист. И най-мразеният от режима в Кремъл – поради неговото и на сътрудниците му от „ Белингкат “ следствие на отравянето на опозиционера Алексей Навални, развенчало величието на съветските служби.

Грозев е и най-известният български публицист в Украйна, тъй като от началото на войната, стартирана от Русия срещу нея, е измежду най-желаните събеседници за украинските медии като човек, който е потвърдил с работата си, че може да разкрива и
изобличава коварствата на съветските спецслужби.
И още през юли беше „ заплатен “ от Федералната работа за сигурност на Русия с общественото обвиняване, че е помагал на украинските спецслужби да отвлекат съветски бойни самолети. Сега Русия разгласи Грозев за търсене, с цел да го подведе под наказателна отговорност.

Христо Грозев е български жител, а офанзивата на съветските управляващи би трябвало да провокира мигновената реакция на българските управляващи. Която да вдъхне убеденост, че страната застава зад всеки собствен жител и ще пази неговите права и сигурност. Вместо това
на „ Дондуков “ 1 и 2 царува оглушително безмълвие.
Поведението на държавното управление и президента обаче не е изненадващо. Вероятно Румен Радев счита, че поддръжката за Грозев ще ни въвлече във война, както даването на оръжие за Украйна. А безличното му държавно управление в никакъв случай не е измежду първите, когато би трябвало да се заеме позиция по войната, следвайки тодорживковата заръка за снишаване и изчакване.

С мълчанието си българските държавни институции освен изоставят български жител и загърбват работата на един публицист, получил международно самопризнание, само че и стават съучастници в закононарушенията на кремълския режим, които Грозев изобличи. С мълчанието си те на процедура оправдават отравянето на Сергей Скрипал и опита за отравяне на предприемача Емилиян Гебрев. Оправдават опита за ликвидиране на Алексей Навални и свалянето на малайзийския аероплан през 2014 година, предизвикало гибелта на близо 300 души.

Пасуването на държавното управление и президента ще докара и до поредна вътрешнополитическа борба за това от коя страна на войната сме ние. На настояването на „ войнолюбците “ от „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “ руската посланичка
Митрофанова да даде пояснения поради Грозев
във външно министерство, а външният министър да бъде изслушан в Народното събрание, „ миротворците “ от Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ нищо чудно да отговорят, че Грозев е британски шпионин и Русия има право да се отбрани. И като нищо за следващ път у нас закононарушенията на рашисткия тоталитарен режим ще получат „ нашистка “ геополитическа индулгенция – Русия е наша, Западът е чужд; Грозев, въпреки и българин, не е наш, дори и публицист не е напълно, тъй като не се мярка извънредно на екрана по утринните блокове.

А тези, за които Путинова Русия е антицивилизационен избор, ще претърпят още по-голямо
национално оскърбление,
в случай че друга страна отбрани Христо Грозев преди българската. И в омерзението си вероятно ще простенат като поета: „ Тази земя – не е моя земя, тази земя, простете, е непозната “.

Текстът е препубликуван от „ Дойче веле “, негов създател е проф. Ивайло Дичев. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР