сна е селекцията за 17-то издание на международния фестивал за

...
сна е селекцията за 17-то издание на международния фестивал за
Коментари Харесай

128 филма на IN THE PALACE International Short Film Festival

сна е селекцията за 17-то издание на интернационалния фестивал за късометражно кино - IN THE PALACE International Short Film Festival. Общият брой филми е 128 и копродукции от 38 страни. Сред участниците тази година са режисьорът Kristóf Deák от Унгария, който през 2017-а печели Оскар с късометражния си филм „ Sing”. На фестивала той идва с Best Game Ever / Най-яката игра. В рамките на IN THE PALACE ще бъде показан и спечелилият Берлинале късометражен филм Filipiñana / Филипинка на режисьора Rafael Manuel, както и игралният филм Anna / Анна на Dekel Barenson, който беше селектиран в Кан и получи номинация за БАФТА. Също по този начин феновете ще могат да видят кино лентата The Last Image of Father / Последната фотография на баща на сръбския режисьор Stefan Djordjevic. Филмът завоюва премията за късометражен филм в Локарно.

„ Изключително сме удовлетворени от селекцията, макар че за поредна година ни беше пъклен мъчно и с всяка последваща става все по-трудно, тъй като равнището на филмите, се подвига и по заглавията се вижда какви филми желаят да са част от фестивала. Тази година поръчките бяха над 3000 “, споделя повече за селекцията Цанко Василев, шеф на фестивала.

За изданието тази година:

В Оскар квалифициращия конкурс (конкурс „ Сребърна принцеса “ / Silver Princess Competition) ще се състезават 53 кино лентата, като от тях:

31 задгранични игрални;

15 задгранични анимации;

7 български – 4 игрални и 3 анимации.

В състезанието за писмено и експриментално кино ще се състезават 16 кино лентата, като от тях:

11 документални;

5 пробни.

В студентския конкурс ще се състезават 28 кино лентата, като от тях:

18 игрални (2 български);

10 анимации.

Като паралелни стратегии фестивалът ще покаже 10-те номинирани и наградени с Оскар късометражни филми за 2020-а година. От тях 5 анимации и 5 игрални. Както и няколко стратегии Ново късометражно българско кино, където ще бъдат показани 21 български кино лентата.

IN THE PALACE International Short Film Festival ще се организира от 15 до 22 септември във Фестивален и конгресен център - Варна. С по един лев от всеки продаден билет на фестивала се генерира фонд за финансирането на нови късометражени филми .

Билети тук:

Фестивалът се осъществя с медийната поддръжка на NOVA.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР