Смята се, че той е доставял оръжия на Ал Кайда

...
Смята се, че той е доставял оръжия на Ал Кайда
Коментари Харесай

Търговецът на смърт: Ще излезе ли на свобода Виктор Бут?


Смята се, че той е доставял оръжия на Ал Кайда и талибаните. През 2012 година Съединени американски щати осъдиха руснака Виктор Бут на 25 години затвор. Сега се появи информация, че той ще бъде сменен против двама американци, арестувани в Русия.

Ето че той още веднъж влезе в новините: Виктор Анатолиевич Бут, именуван още " търговеца на гибел ". Спорният бизнес, чиято история беше филмирана от Холивуд, е някогашен оръжеен търговец, наказан на 25 години затвор в Съединени американски щати.

55-годишният руснак може да бъде сменен против двама арестувани в Русия американски жители: баскетболистката Бритни Гринър, против която сега се води дело в съветски съд по обвиняване за владеене на опиати, и Пол Уилън, който преди 3 години беше наказан в Русия за шпионаж.

Бут беше арестуван през 2008 година в Тайланд, Представлява ли той към момента интерес за Русия?
Редакцията предлага
Оръжейни покупко-продажби в голям мащаб

Бут е боен преводач, служил е в Ангола и Мозамбик. През 1990-те години той става сполучлив предприемач, компанията му има към 50 самолета. Официално те транспортират цветя и домашен уреди, само че в реалност транспортират оръжия.

Руският предприемач е доставял оръжие на Афганистан, Либерия и Того. И въобще не е подбирал клиентите си: счита се, че Бут е доставял оръжие и на организации, оповестени от Европейски Съюз и Съединени американски щати за терористични, като Ал Кайда, талибаните или колумбийската партизанска формация ФАРК.

Въпреки че въпросът " Бут " е остарял, името на съветския оръжеен търговец продължава да се появява в съветските медии. Така да вземем за пример предходната година в Москва беше показана галерия с негови рисунки, а на откриването ѝ брачната половинка му Алла Бут сподели, че рисуването е едно от дребното неща, които са разрешени на брачна половинка ѝ в пандиза. Повечето от 24-те рисунки са сюжети от руски кино класики, измежду които " Бялото слънце на пустинята ". Друга съставлява отпратка към стихотворение на Пушкин.

За Песков той е " почтен предприемач "

В съветското общество Бут постоянно е оневиняван. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в предишното го е наричал " почтен предприемач ". А през януари тази година телевизия " Россия 1 " излъчи материал за съветския предприемач, който бил хвърлен в пандиза " поради умишлени провокации на американските секрети служби ". Руски дипломати и адвокати ще създадат всичко належащо, с цел да се опълчват на тази " несправедлива присъда ", се споделяше още в материала.

През юни 2021 президентите Владимир Путин и Джо Байдън разискаха опцията за замяна на пандизчии. Тогава още веднъж излезе името на Бут, а съветското проверяващо издание " The Insider " сложи въпроса за какво Москва по този начин настоятелно желае да издейства освобождението на наказания оръжеен търговец.

Бут е доставял оръжие на ФСБ?

Изглежда изданието е съумяло да откри отговора на въпроса: в едно видео изявление споделя по какъв начин се е срещнал с Бут, а точно - в централата на съветската загадка работа ФСБ. Според " The Insider " Виктор Бут освен е поддържал тесни контакти с ФСБ, само че и е доставял контрабандно оръжие по поръчка на съветските секрети служби.

Самият Бут твърди, че не е продавал оръжие, а единствено го е превозвал. В изявление от 2015 година за съветското списание " MK " той споделя, че в пандиза излежава присъдата си дружно с " така наречените ислямистки терористи ". По думите му тези " политически пандизчии " в реалност са " патриоти ". Самият Бут слага думата " патриоти " в кавички. Той прибавя и това, че тези хора същински мразели американското държавно управление.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР