Смята се, че тези хора притежават магически сили, а отделни

...
Смята се, че тези хора притежават магически сили, а отделни
Коментари Харесай

Косъм и прах от албинос: фатални суеверия в Африка


Смята се, че тези хора имат вълшебен сили, а обособени елементи на тялото им можели да носят шанс и благосъстояние. Заради редица неуместни суеверия и легенди албиносите в Африка биват осакатявани и убивани.

Заради необичайния си външен тип се открояват доста мощно от останалото население в Африка. Кожата на албиносите е мощно бяла, както и косата им. Те постоянно стават жертва на ненавист и даже на ритуални убийства.

Суеверия и легенди

Митовете и суеверията, свързани с албиносите, са необятно публикувани в Африка. Рибари имат вяра, че ще имат по-добър улов, в случай че вплетат бял косъм от албинос в мрежите си. Други пък са уверени, че прахът от костите на албинос се трансформира в диаманти. Части от телата на албиносите нерядко се употребяват като амулети, тъй като носели благосъстояние. Заради вярвания, че жените-албиноси са вещици, а от костите им могат да се вършат медикаменти, и през 21 век към момента се правят жестоки ритуални убийства.
Редакцията предлага
Хората с албинизъм в Африка са нападани и осакатявани, тъй като продажбата даже на обособени елементи от тялото им носи облаги от по няколко хиляди евро на черния пазар. За цялото тяло на албинос - жив или мъртъв - се заплащат до 65 000 евро.

Хората с албинизъм имат генетичен недостатък, който визира единствено външния им тип, само че не умственото или физическото им развиване. Въпросният недостатък води до изключителна сензитивност към светлината и нараснал риск от рак на кожата, като излагането на слънце може да бъде съдбовно.

Още по време на пандемията хората с албинизъм ставаха жертви

И по време на пандемията от Ковид-19 тези хора ставаха изкупителни жертви, тъй като суеверията им преписват какви ли не секрети качества. Според отчет на Организация на обединените нации “вярата в свръхестественото се е увеличавала и по време на предходни епидемии. В Африка това беше следено и по време на епидемиите от СПИН и ебола ". А съгласно Върховната комисарка на Организация на обединените нации за човешките права Мишел Бачелет броят на нападенията против хора с албинизъм в Малави, да вземем за пример, се е утроил от 2020 насам.

Експерти от Организация на обединените нации и Африканския съюз през 2019 година създадоха петгодишен проект, който цели да усъвършенства качеството на живот на хората с албинизъм и да постави завършек на жестоките убийства.

Вината е на “Ноливуд ”?

От началото на 1990-те години в Нигерия, в така наречен Ноливуд, се основават филми, които в множеството случаи третират духовни и мистични тематики и постоянно ги показват по прекомерно пресилен метод. Нигерийското държавно управление счита, че тези филми са съдействали за нараствания брой на ритуалните убийства.

Особено в Африка албиносите мощно бият на очи

Обвинението: за някои от младежите филмите се трансформират в модел за подражателство – те правят ритуални убийства, тъй като се надяват по този метод бързо да завоюват пари. Дори и в Малави, което се намира на хиляди километри от Нигерия, доста хора имат вяра на филмите, снимани в " Ноливуд ". Според критиците им сцените на ритуални убийства, митовете и суеверията подтикват хората към убийства.

В международен мащаб албинизмът се среща с периодичност от към 1:20 000. В Европа към един на 17 000 души е обиден от пигментното нарушаване, а в Африка - един на 5000. Повечето от албиносите живеят в Танзания, където разпространяването им доближава 1:1400.

*****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР