Смята, че хартията е изобретена около 100 г. пр. н.

...
Смята, че хартията е изобретена около 100 г. пр. н.
Коментари Харесай

Защо старите книги и вестници пожълтяват

Смята, че хартията е изобретена към 100 година прочие н. е. в Китай. Първоначално е правена от влажен коноп, само че се употребяват и дървесна кора, бамбук и други растителни нишки. Хартия скоро се популяризира в Азия, като първо се употребява единствено за значими публични документи, само че защото процесът става по-ефективен и по-евтин, тя става и надалеч по-разпространена.

Хартията за първи път навлиза в Европа някъде към 11 век. Историците считат, че най-старият прочут книжен документ от християнската част на Запада е „ Missal of Silos “ от Испания, който е книга, съдържаща текстове, които би трябвало да се четат по време на масата. Хартията на тази книга е направена от тип лен. Като цяло, хартията, книгите и печатарството ще се развиват през идващите осемстотин години: печатницата на Гутенберг ще се появи в средата на 15 век, а хартията ще се прави най-често от лен, парцали, памук или други растителни нишки. Това ще продължи доникъде на 19 век, когато хартията към този момент ще стартира да се прави от дървесина.

 Charles Fenerty - c.1870's (Nova Scotia, Canada)

Чарлз Фенерти

През 1844 година двама господа основават процеса на направа на хартия от дървената. Семейството на канадския откривател Чарлз Фенерти има серия мелници в Нова Скотия. Познавайки добре дървесината и нейните качества, той осъзна, че тя може да бъде добър сурогат на доста по-скъпия памук, от който се прави хартия. Фенерти опитва с дървесна целулоза и на 26 октомври 1844 година той изпраща хартията си в най-хубавият вестник на Халифакс – „ The Acadian Recorder “, с записка, в която акцентира какъв брой е здрава и евтина дървесна хартия. В рамките на седмици вестникът сменя хартия с тази на Фенерти.

Фридрих Готлоб Келер

В същото време немският тъкач Фридрих Готлоб Келер работи върху машина за рязане на дърва, когато открива същото нещо, което и Фенерти – че от дървесината, направена на каша, може да се направи по-евтина хартия, в сравнение с памука. Той прави заготовка и през 1845 година получава патент за изобретението си в Германия. Всъщност някои историци даже настояват, че Келер е основателят на хартията от дърво, а не Фенерти, заради обстоятелството, че той получава патент, а канадецът – не.

В рамките на тридесет години дървената целулозна хартия беше цялата гняв от двете страни на езерцето. Докато хартията от дървесна маса е била по-евтина и също толкоз трайна като памучните или други ленени хартии, имало и дефекти. Най-важното е, че дървесната целулозна хартия е доста по-податлива на влияние от О2 и слънчева светлина.

 Various products made from paper

Дървесината се състои най-вече от две полимерни субстанции – целулоза и лигнин. Целулозата е най-разпространеният органически материал в природата. Освен това е безцветна и отразява светлината извънредно добре, вместо да я всмуква (което я прави непрозрачна); затова хората виждат целулозата като бяла.

Тя обаче е податлива на окисляване, въпреки и не толкоз, колкото лигнинът. Окисляването предизвиква загуба на електрон(и) и отслабва материала. Така целулозата може да стартира до гълтам част от светлината, което да я направи да наподобява по-тъмна, по-малко бяла. Но това не е повода за пожълтяването на остарялата хартия.

Лигнинът е другото вещество в състава хартия и най-много във вестниците. Лигнинът е съединяване в дървесината, което в действителност я прави по-здрава и твърда. Според доктор Хоу-Мин Чанг от Университета в Рали, „ Без лигнин едно дърво може да нарасне до към 1,80 метра “. По създание лигнинът е нещо като „ лепило “, което слепя по-добре целулозните нишки и по този начин дървото става доста по-твърдо и да може да се издига по-високо, издържайки на външни детайли като вятър.

Лигнинът е с мрачен цвят (кафяви хартиени торби, кафяви картонени кутии – при тях лигнинът се оставя за спомагателна здравина). Той също е мощно предразположен на окисляване. Излагането на О2 (особено когато се комбинира със слънчева светлина) трансформира молекулната конструкция на лигнина, причинявайки смяна в метода, по който съединението всмуква и отразява светлината. В резултат на това веществото добива жълто-кафяв цвят.

Тъй като вестникарската хартия се прави по-икономично, във вестниците има доста повече лигнин, в сравнение с да вземем за пример в хартия за книги, която минава през развой на избелване за премахване на огромна част от веществото. Крайният резултат е, че с времето вестниците получават жълтеникаво-кафяв цвят.

И то относително бързо. Понеже хартията на книгите е по-качествена, т.е., отхвърлен е повече лигнин при доста по-интензивния развой на избелване, пожълтяването не се случва толкоз бързо. Въпреки това обаче, химикалите, употребявани за избелването, могат да доведат до това целулозата да е по-податлива на окисляване, допринасяйки за обезцветяването.

Днес, с цел да се избегне това окисляване, доста значими документи са написани на хартия без киселина и с ниско количество на лигнин.

Що се отнася до старите исторически документи – за в този момент няма метод да се възстановят след нанесените вреди, само че може да се предотвратят по-нататъшни. Най-важно е те да се съхраняват на хладно, изсъхнало и мрачно място. Както музеите съхраняват исторически документи в пространства с следена температура и едва осветяване. Ако някой желае да изкара хартията навън, с цел да я види, тя се слага зад предпазено от UV светлина стъкло.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР