Смяната на главния прокурор е нещо изключително трудно или почти

...
Смяната на главния прокурор е нещо изключително трудно или почти
Коментари Харесай

Смяната на главния прокурор в момента - почти невъзможна?

Смяната на основния прокурор е нещо извънредно мъчно или съвсем невероятно към сегашния миг. Това съобщи пред БНР арбитър Петко Петков.

Според него това не може да се чака от сегашния състав на Висш съдебен съвет, върху който Иван Гешев има цялостен надзор. Ако имало нов състав обаче, това по негови думи значи " ново разпределяне на картите ".

Петков акцентира, че предходният обвинител №1 Сотир Цацаров е трансферирал на Иван Гешев " цялото това лоби, всичките тези запаси, с които разполагаше, и господин Гешев стартира да безчинства с летящ старт ".
 Служебният правосъден министър: Има по какъв начин Гешев и Цацаров да бъдат заменени
Служебният правосъден министър: Има по какъв начин Гешев и Цацаров да бъдат заменени

За освобождението на Гешев са нужни промени във Висш съдебен съвет

Относно изтеклия мандат на Съдебния инспекторат Петков означи, че нито един от последните сформира на Народното събрание не е задвижил процедура за избор нов основен правосъден контрольор и на състав на инспектората поради условието за квалифицирано болшинство.

В своя тъжба до Софийския областен съд арбитър Петков е сложил въпроса (през Върховен касационен съд за сезиране на Конституционния съд) дали мандатът на основния контрольор може да се удължава категорично или безмълвно.

Петков е бил глобен от Инспектората, когато той към този момент е бил с отложен мандат.
 Спецпрокуратурата отхвърли на Рашков да проверява основния прокурор
Спецпрокуратурата отхвърли на Рашков да проверява основния прокурор

Не са открити данни за осъществено закононарушение от страна на Иван Гешев

По негови думи Инспекторатът по-скоро се преструва, че кара втори мандат. Техните актове в последна сметка нямат никакви последици, съобщи той.

Съдията съпостави обстановката с това съвещанията на Народното събрание да продължат и след приключване на мандата му или в случай че президентът узурпира президентството, откакто му изтече мандатът, и продължи да върви всеки ден.

Той смята, че може да се приказва и за наказателна отговорност на основния правосъден контрольор Теодора Точкова за " дейности в кръга на работа, която не заема. По негови думи Точкова прави такива дейности всекидневно.

" През последните пет години госпожа Точкова функционираше основно в услуга на основния прокурор Гешев, на предходния основен прокурор Цацаров, както и на болшинството от Висшия правосъден съвет. Това евентуално е годно за огромна част от органите в България, които единствено фасадно извършват функционалностите си, а в действителност работят в нечия услуг а ", посочи Петков.
 Висш съдебен съвет няма да бърза с решението за премахване на Гешев
Висш съдебен съвет няма да бърза с решението за премахване на Гешев

Според конституционалист сега надвиват политическите, а не юридическите причини
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР