Смразяващо видео показва как нивото на водата в Световния океан

...
Смразяващо видео показва как нивото на водата в Световния океан
Коментари Харесай

Плашеща анимация на НАСА показва покачването на морското равнище през последните 30 години

Смразяващо видео демонстрира по какъв начин равнището на водата в Световния океан постепенно се повишава всяка година

От десетилетия откривателите настояват, че човешката активност непреклонно води планетата към световното стопляне - с течение на времето ни чакат по-силни горещи талази, горещини удрят разнообразни елементи на Земята, а морското ниво непреклонно се повишава, написа Science Alert.

Климатичните последици може да наподобяват като нещо ефимерно, само че откривателите на НАСА са създали нова анимация, която ясно демонстрира по какъв начин равнището на Световния океан се е трансформирало през последните 30 години - уви, видеото наподобява като постепенно поглъщане.

Автор на работата е Андрю Кристенсен, визуализатор на данни за студиото за научна визуализация на НАСА. В своята анимация той употребява данни за световните промени на морското ниво, записани от спътници, прелитащи над Земята от 1993 до 2022 година Авторът на анимацията трансформира комплицираните цифри в нещо по-разбираемо и, почтено казано, плашещо.

Автор на анимацията е Андрю Кристенсен от студиото за научна визуализация на НАСА. В своята анимация той е употребявал данни за световните промени на морското ниво, записани от спътници, прелитащи над Земята от 1993 до 2022 година Кристенсен преобразува комплицираните цифри в нещо по-разбираемо и в действителност плашещо.

Изследванията демонстрират, че за последните 30 години световното морско ниво се е повишило с малко повече от 9 сантиметра. Това може да наподобява нищожно, само че Кристенсен ги пресъздава като вода, плискаща се зад стъклото на прозорец, сходно на илюминатор на транспортен съд. Заслужава да се означи, че анимацията наподобява извънредно реалистична.

Три десетилетия в подтекста на цялата история на Земята наподобяват доста незначителни, само че откривателите означават, че това не е тъкмо по този начин. Очаква се още милиони хора да бъдат наранени от покачването на морското ниво: бреговете евентуално ще „ изчезнат ", в случай че излъчванията на парникови газове не бъдат незабавно съкратени до нула.

Авторите на анимацията означават, че тя е предопределена да покаже на човечеството, че човешката активност има своите последици и те са напълно действителни. Всъщност откривателите възпроизвеждат „ бавното поглъщане " на лодката през илюминатора.

От 1993 година морското ниво се мери постоянно от спътници, които наблюдават микровълновите сигнали от повърхността на океана. Това им оказва помощ да дефинират какъв брой време ще отнеме да се върнат. Освен това тази информация се преобразува и с нейна помощ е допустимо да се пресметна височината на морското ниво.

Според шефа на НАСА по геонауки Карън Сен Жермен, имайки ясна визия за покачването на морското ниво, откривателите могат по-добре да предскажат с какъв брой и какъв брой бързо океаните ще продължат да се повишават.

Данните се употребяват в световни климатични модели, които се пробват да съчетаят разнообразни детайли от положението на повърхността на нашата планета. Изследователите означават, че земната атмосфера е била „ комфортно одеяло " на планетата в продължение на милиони години, само че в този момент Земята безусловно изнемогва под тежестта на излъчванията на парникови газове. В същото време точно океаните гълтам рекордните 90% от топлината, която хората са добавили към системата на планетата посредством своите действия.

Всъщност горните няколко метра на океана съхраняват толкоз топлота, колкото цялата земна атмосфера. Когато морската вода се нагрява, тя се уголемява, повишавайки морското ниво. Ето за какво откривателите считат, че сходна анимация може да накара хората да погледнат по друг метод на екологичните проблеми, показвайки, че всички те са в действителност действителни и се утежняват по-бързо, в сравнение с допускаме.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР