Смолян. Смилянският фасул бе представен на ежегодната среща на европейската

...
Смолян. Смилянският фасул бе представен на ежегодната среща на европейската
Коментари Харесай

Смилянският фасул предизвика голям интерес на ежегодната среща на европейската мрежа Slow Beans в Капанори, Италия

Смолян. Смилянският боб бе показан на годишната среща на европейската мрежа Slow Beans в Капанори, Италия провокира огромен интерес измежду участниците. Това заяви за Радио „ Фокус “ – Смолян Илия Годев – секретар на читалището в село Смилян и представител на Конвивиум " Смилянски боб ". „ Причината за това наше присъединяване на ревюто е членуването в Президиума, който е в структурата на продукта Смилянски боб в мрежата на Slow Beans в Европа, която от своя страна е част от международното придвижване Slow Food Eвропа. Домакин на годишната среща на мрежата бе град Капанори, провинция Лука, район Тоскана. Събитието се организира на 4 и 5 декември “, разясни Годев.

В селските региони на Италия има доста мощна традиция при взаимната работа на производителните кооперативи – сдружения на производители, които сплотяват старания, с цел да реализиран общ стандарт в качеството на създадената продукция, с цел да минимализират разноските си и да имат по-добър достъп до реализирането на пазара на продукцията си. Мрежата Slow Beans от няколко години работи по един основен аспект, който към този момент има непосредствено отражение даже на равнище европейски политики, тъй като фасулът и бобовите култури, измежду които са лещата и нахутът ще бъдат в основата на прехода от животинските към растителните протеини във веригата аграрни хранителни артикули. По отношение на зелените политики за Европа, преди всичко това значи понижаване на въглеродния отпечатък, тъй като при развъждането на животни в затворени ферми има доста мощно замърсяване върху почвите поради отложенията от непреработените скотски боклуци - животинската тор, които са с високо наличие на нитрати, когато не са компостирани. От друга страна, това са едни обстоятелства, които експертите от дълго време знаят, само че не са толкоз известни. Например, че 80 % от протеините, които са нужни на човешкото тяло могат да се набират посредством бобовите култури. Те са с най-високо наличие на растителни протеини, имат извънредно малко лой и като резултат предизвикват ниско наличие на струпване на холестерол, изясни Годев.

В първият ден на ревюто в границите на кооперативния пазар в Капанори са взели участие президиуми от над 16 града от 8 района на Италия. Годев посочи, че изключително в Тоскана развъждането на разнообразни бобови култури е доста известно и съставлява към 30 % от земеделската продукция, която се отглежда и продава. По думите му, усещане прави изключителната поддръжка и партньорство на локалната власт във връзка с самодейностите на локалните производители и напъните им да трансфорат територията, на която създават в разпознаваема за потребителя. „ При нас това още не е застъпено – тук дребните и междинните производители нямат тази поддръжка, с цел да се борят за известност наред с огромните производители на аграрни артикули. Знае се, че няколко огромни ферми за разнообразни артикули преобладават на българския пазар. Има плантация, която не е толкоз производител, колкото препакетира продукция и държи към 40 % от пазара на бобови култури в България, което е сериозен дисбаланс “, уточни Годев.

Той добави, че във втория ден на събитието в Италия се е провела кулинарна конкуренция, наречена Фасулена олимпиада. Представителите на България не са се присъединили в спортната част, тъй като това, което са решили да показват, с помощта на поддръжката от сътрудниците на двата гурме ресторанта е щяло да остави без късмет останалите участници в надпреварата. „ Ние представихме съвременна интерпретация на обичайната кухня със смилянски боб - темпе от смилянски боб, което съставлява ферментирал артикул и се подготвя посредством потребление на няколко разнообразни техники, показани от началник готвачи на двата ресторанта, като на място ястието бе приготвено от мен след края на надпреварата. Цялото количество се изяде и се радваше на голям интерес освен поради истинския метод а показване, а и поради самите вкусови качества на ястието. Приготвихме и обичайна салата от наедрял смилянски боб – фасулевица “, описа Годев. Той означи, че за тяхно удивление се оказало, че сътрудниците им от Италия не познават подправката джоджен, с която наложително в България се подправя всяко ядене с боб. Те имат сходни подправки, само че не е тази вариация и за това са дали обещание да изпратят количества от подправката, с цел да могат да я употребяват или най-малко да опитват кулинарно.

Представителите от България са получили директна покана за осъществяване на идващото издание на мрежата Slow Beans следващата година. От своя страна път гостите от Смилян са поканили участниците от Италия през идната година на идното 20-то юбилейно издание на Празника на смилянския боб, като с изключение на към домакините са отправени предложения и към представителите на Полша, Латвия и Холандия, с цел да могат да показват своята земеделска и кулинарна продукция с фасула, който се отглежда в техните райони, сподели още Годев.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР