Смолян. Над 80 % от ГКПП Рудозем – Ксанти“ е

...
Смолян. Над 80 % от ГКПП Рудозем – Ксанти“ е
Коментари Харесай

Недялко Славов, областен управител на Смолян: Над 80 % от ГКПП „Рудозем – Ксанти“ е завършен, очаква се обектът да е готов до края на месец юни

Смолян. Над 80 % от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем – Ксанти “ е приключен, чака се обектът да е подготвен до края на месец юни. Това съобщи пред публицисти на строителната площадка на бъдещия пункт регионалният шеф на Смолян Недялко Славов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . По думите му, строителните действия по построяването на пункта напредват. „ Той е ситуиран на повърхност от 76 дка, като това включва площадката за граничния пункт и подходния път, който е към 700 метра. Площадката е ситуирана на повърхност от 35 дка и върху нея са ситуирани всички здания, уреди, пътни връзки, които да обслужват бъдещия митнически граничен надзор за българските и гръцките гранични и митнически управляващи. Пряк ангажимент на Областна администрация – Смолян е построяването на граничния пункт и дружно с гръцката пътна организация и пътна инфраструктура сме бенефициенти в плана, финансиран по Програмата за трансгранично съдействие Гърция-България и дофинансиран от държавните бюджети на двете страни. Гордеем се с това, което се прави на граничния пункт, защото този обект ни изправи пред доста провокации и се веселя, че те са на път да приключат сполучливо “, означи Славов.
Той посочи, че доста от строителните действия са приключени. „ Имахме компликации с изкопните и земните работи, защото там породиха много непредвидени неща, които трябваше в хода на строителството да се вземат решение и да се поправят. Основната постройка е с разгъната застроена повърхност от към 900 кв. метра и е на два етажа. Тук ще бъде построена и навесна структура. От двете страни на постройката са ситуирани трасета за вход и излаз към и от Гърция. В самата постройка са планувани офиси за българските и гръцките гранични управляващи и за митническите управляващи на двете страни. Има още две здания – здравен пункт и хале за щателна митническа инспекция, където Агенция „ Митници “ ще разположат рентгеновите уреди за митническа инспекция. Пунктът се планува да бъде за всички типове транспорти и товари и по тази причина, според подписаната конвенция и според условията са планувани по пет трасета за вход и излаз, планува се създаване на кантари за товарните коли за излаз и вход “, изясни Славов.
Предстои да се положат асфалтовите пластове на площадката и по подходния път полагане на износващ слой асфалт. Предстои да се построи постройката на халето за митническа инспекция. Предстои в постройките са се довършат офисите с дейностите по водоснабдяване, електроснабдяване и по отопление и вентилация и климатизация. Предстои напълно да бъде построен навеса. Има още довършителни работи по знаци, маркировка, бариери и други, разяснява Славов.
По думите му, не следва да има терзание, поради политическата конюнктура в страната, за завършването на този обект, тъй като финансирането е напълно подсигурено. „ Около 3 млн. лева за строителството на граничния пункт са обезпечени по Програмата за трансгранично съдействие Гърция- България, а финансирането до 18 млн. е обезпечено от държавния бюджет и тези средства са по сметките на Областна администрация, тъй че от позиция на финансиране не би трябвало да има терзание за завършването на обекта. Средствата са обезпечени с разпореждане на Министерски съвет от 18 декември 2019 година “, акцентира регионалният шеф на Смолян.
Инж. Стефан Соколов – представител на консорциума от четирите фирми-изпълнители на обекта съобщи, че над 80 % е приключено строителството. „ Полагаме асфалта, бордюрите са подготвени, оградата се построява сега. Оформят се офисите. Конструкцията за навеса е подготвена, само че като поредност на работата, ще започва другата седмица, халето се построява, озеленява се интензивно. Вървим по проект и до края на юни би трябвало да сме подготвени “, уточни инж. Соколов.
По отношение на строителството от гръцка страна, Недялко Славов съобщи, че в нескончаем интервал от време, основно през зимата, не се е забелязвала никаква интензивност от гръцка страна по обекта. „ Това, което имаме като рамка е, че обектът следва да бъде приключен до края на август 2021 година и това е удължение близо с година и половина от първичния избрания период. Последния месец от началото на април много интензивно работят и се вижда отсам. Има доста тежки уреди от гръцка страна, които са към момента в развой на строителство и те в действителност бяха главната причина за забавянето на обекта, защото са в допълнение включени и проектирани и в допълнение се строят “, изясни регионалният шеф.
Той посочи, че в случай че бъдат спазени всички периоди за довеждане докрай на обектите от двете страни, в ранната есен пункта може да бъде отворен.
По отношение на обезпечеността с фрагменти, които да работят на бъдещия пункт, Славов уточни, че състезанията се намират в друг стадий. „ Агенция „ Митници “ назначи целево 12 нови чиновници за граничния пункт в Рудозем. В момента Гранична полиция организира конкурс за 60 нови гранични служители на реда, които ще бъдат ангажирани с работата по граничния пункт. Очакванията са през юни месец тези назначения да приключат.
Във връзка с останалите обекти, които са директно свързани с Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем – Ксанти “, регионалният шеф съобщи, че обходният път на Рудозем се бави, а плана за пункта би трябвало да бъде приключен най-късно през декември тази година. „ Трябва да се стартира бързо работа, с цел да се влезе в периодите. Другите задължения от страна на АПИ са изпълнени, имам предвид Средногорци – Рудозем и пътя Момчилград – Ивайловград. За плана от гръцка страна – те на три пъти удължават периода, уповавам се до края на август да са подготвени със строителството “, изрази вяра Недялко Славов.
В умозаключение той съобщи, че през този управнически мандат и регионална администрация и той като регионален шеф са насочили главните си старания в построяването на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем – Ксанти “. „ Удовлетворен съм от резултатите, които като екип постигнахме дружно с сътрудниците директно ангажирани по плана и със строителите, проектантите надзорниците и се надявам това да удовлетвори и хората “, сподели още Славов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР