Смолян. Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по

...
Смолян. Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по
Коментари Харесай

От днес жителите на област Смолян могат да си поставят втора бустерна ваксина срещу Covid-19

Смолян. Министерството на здравеопазването утвърди рекомендациите на Експертния съвет по контрол на имунопрофилактиката по отношение на използването на четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина против COVID-19 при всички лица на и над 18 година, които желаят. Това оповестиха от Регионалната здравна ревизия – Смолян . Становището на Експертния съвет е по отношение на рекомендацията на Европейската организация по медикаментите и Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите за обезпечаване на опция рискови лица от популацията да получат втори бустер против COVID-19. Ваксинацията може да се приложи минимум 4 месеца след първия бустер при лица със приключен имунизационен курс.
Втората бустерна доза иРНК ваксина е мощно целесъобразна за следните категории лица на и над 18 година: имунокомпрометирани; трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия; пациенти на хронична диализа; пациенти с онкохематологични заболявания; консуматори и личен състав в обществени заведения, осигуряващи дълготрайна грижа за възрастни хора; медицински експерти, ангажирани с лекуването на пациенти с COVID-19; възрастни хора на и над 65 година
От през днешния ден, 27 юни втора бустерна ваксина против COVID-19 може да бъде сложена в кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и във имунизационните пунктове на територията на област Смолян:
- Регионална здравна ревизия – гр. Смолян, бул. България №26, сряда и петък, 15.00 – 17.00 ч.
- МБАЛ – Девин – гр. Девин, всеки работен, 14.00 – 15.00 ч.
- Едноличен търговец „ Д-р Велин Хаджиев “, гр. Доспат, вторник и четвъртък, 10.00 – 12.00 ч.
- Едноличен търговец „ МЕДИКАБАН – Д-Р Здравко Николов “, с. Оряховец, понеделник, сряда, петък, събота, 10.00 – 14.00 ч.
- „ ЕСКУЛАП – доктор София Царева “ ЕООД – гр. Рудозем, четвъртък, 14.00 – 16.00 ч.
Гражданите ще получават неопределен документ за имунизацията, доколкото настоящият европейски правилник не планува друго, който е еднакъв с този за сложена първа бустерна доза. При изписването на следващия номер на приложената ваксина за втората бустерна ваксина в документа ще бъде посочено 4/4.
Напомняме, че летните месеци са подобаващото време за имунизиране против COVID-19.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР