Смолян. Днес, малко по-рано от обичайното, 101-ви Алпийски полк –

...
Смолян. Днес, малко по-рано от обичайното, 101-ви Алпийски полк –
Коментари Харесай

Полк. Димитър Кацаров: Днес, малко по-рано от обичайното, 101-ви Алпийски полк – Смолян отпразнува празника на храбростта и българската армия - 6 май

Смолян. Днес, малко по-рано от нормалното, 101-ви Алпийски полк – Смолян отпразнува празника на храбростта и българската войска - 6 май. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Смолян командирът на военното формирование полковник Димитър Кацаров. Причината е, че на следващия ден, според заповед на командира на Сухопътни войски, 83 военнослужещи отпътуват за София на тренировки и генерална подготовка за присъединяване в парада по случай 6 май – Празник на храбростта и българската войска, разясни той. По думите му, Смолянското отделение за първи път ще взе участие със независим блок в парада в столицата.
Както нормално, честването на 6 май в Смолян мина с церемониален водосвет пред гарнизонния боен клуб в града. Празникът продължи с тържествено заседание с награждаване на военнослужещи. По заповед на командира на Сухопътни войски и заповед на командира на полка в Смолян, бяха отличени изявили се военнослужещи през годината. Те бяха наградени с предметни награди, грамоти и служебна признателност. След това за военните и гостите на празника бе прожектиран кино лентата на Военно-телевизионния канал „ Орисани да покоряват върхове “, който е приключен през тази година и е отдаден на активността на 101-ви Алпийски полк. Полковник Кацаров посочи, че по план до 16.00 часа на следващия ден би трябвало да се дислоцира избраният персонален състав и представителния блок, избран за присъединяване в парада в столицата.
Той разясни, че тази година Сухопътни войски ще бъдат показани от два блока – единият от 61-ва Механизирана бригада – Карлово и другия от 101-ви Алпийски полк – Смолян. Командирът на военното формирование в Смолян уточни, че разполагат с архивни документи, в които написа, че през 1932 година, по случай 6 май се е провел боен церемониал на гарнизон Смолян, което е забавен исторически факт. „ Когато сме били към други военни формирования, обособени наши военнослужещи са взели участие в парада, само че в действителност в историята на Смолянското отделение, която напълно не е дребна – 107-годишна, няма документирани данни за присъединяване в различен церемониал. За първи път Смолянския гарнизон със независим блок ще взе участие в главния церемониал на армията в София “, сподели още полковник Кацаров.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР