Сметки за ток, които българските фирми ще получат през април,

...
Сметки за ток, които българските фирми ще получат през април,
Коментари Харесай

Цената на тока пада, производството от въглища на също

Сметки за ток, които българските компании ще получат през април, ще бъдат много по-различни. За доста компании евентуално няма да има никакви обезщетения за първи път от повече от година, а за други помощите ще са едвам към 5 лв. на мегаватчас.Причината за тази изцяло нова обстановка е, че междинната цена на електрическата енергия през март на Българската самостоятелна енергийна борса се намали до 205 лева./мВтч. В същото време утвърдената от Народното събрание скица за подкрепяне на бизнеса планува да се покрива всичко над границата от 200 лв..

Сметки за ток, които българските компании ще получат през април, ще бъдат много по-различни. За доста компании евентуално няма да има никакви обезщетения за първи път от повече от година, а за други помощите ще са едвам към 5 лв. на мегаватчас.

Причината за тази изцяло нова обстановка е, че междинната цена на електрическата енергия през март на Българската самостоятелна енергийна борса се намали до 205 лева./мВтч. В същото време утвърдената от Народното събрание скица за подкрепяне на бизнеса планува да се покрива всичко над границата от 200 лв..

На процедура цената на тока в този момент е най-ниската от август 2021 година насам. Разликата с предходните два месеца от началото на годината е забележителна - с 26% по-евтина от февруарската и с 22% от януарската.
Реклама Какво работи през март
Заедно с понижаването на цената се намалява и производството на електрическа енергия. През март месец българският енергиен микс е създал с 15% по-малко ток по отношение на февруари, като главно понижението е при активността на въглищните централи.

ТЕЦ-овете през март са обезпечили към 35% от общата електрическа енергия, като понижението на създадената сила в безспорни стойности е 30%. Всъщност въглищните централи в България не са работили толкоз малко от година и половина насам - от юли 2021 година А по отношение на предишния март производството понижава два пъти.

Проблемът с въглищните мощности е, че с цени от 200 лева./мВтч на енергийната борса те просто не са конкурентоспособни и отпадат от микса. Особено осезаемо това се случва денем, когато соларите в България и Гърция проработят. През последния уикенд в обедните часове на българската борса токът се продаваше безусловно за стотинки на мегаватчас. В същото време себестойността на един мегават въглищна електрическа енергия е над 330 лева./мВтч.

Производството от солари като цяло се усилва доста спрямо предходния месец - 22%, само че делът му към момента е релативно високомерен от общото произвеждане - 5%. Делът на цялото ВЕИ (солари, вятър и хидро) е 13%.
Реклама
Значим е растежът на слънчевите мощности на годишна база - по отношение на предишния март производството е повишено с 20%, което е вследствие на новите мощности, които са проработили в този интервал. Интересното е, че сходна разлика към този момент става забележима през месец като март, който не би трябвало да е един от мощните за фотоволтаиците.
Свит експорт и суша, по-ниско ползване
Като цяло от началото на 2023 година производството на ток в България понижава с рекордните от много време насам 17.2% на годишна база. Почти цялото понижение е за сметка на работата на въглищните Топлоелектрическа централа. Но и работата на водните централи се е свила доста, като повода е в

Пониженото произвеждане пък е подбудено от краха на износа на ток. За първите три месеца на тази година зад граница са били продадени едвам 1.5 млн. мВтч, което е с цели 53% по-малко по отношение на същия интервал на 2022. Тук повода отново е цената - през предходната година при рекордно високите борсови стойности (достигащи до 800 лева./мВтч) силата от въглищните ТЕЦ-ове беше конкурентна и търсена.

Но с изключение на при износа спад има и при потреблението на ток. То се намалява също с рекорден ритъм - съвсем 6.6%. До огромна степен това се дължи на по-топлата зима, само че също по този начин от ден на ден бизнеси употребяват лични ВЕИ за част от нужната им сила, което намалява потребността от централно произвеждане в огромните централи. Този развой ще се ускорява в идващите години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР