Смешно, сатирично, или просто тъжно. И трите прилягат на разигралата

...
Смешно, сатирично, или просто тъжно. И трите прилягат на разигралата
Коментари Харесай

Борисов опита да разпределя парите на Пловдив, но не сполучи

Смешно, сатирично, или просто тъжно. И трите прилягат на разигралата се предишния уикенд сцена, при която някогашният министър председател Бойко Борисов привика пловдивския кмет и общинари и подреди към този момент извършена поръчка да бъде спряна, а парите от нея - пренасочени другаде.

На среща с пловдивските младежи на ГЕРБ в Хисаря на 26 февруари, Борисов разпореди на кмета Здравко Димитров да спре плана за пробив под Водната палата и да насочи парите за дотъкмяване на стадиона на " Ботев ". " Пловдив си е футболен град ", съобщи Борисов.

На стадиона не му доближават към 10 млн. лева за цялостна козирка, с което да дава отговор на условията на УЕФА. Поръчката за пробива при палатата е малко над 9 млн. лева с Данък добавена стойност.

" Претрансформирайте го през Фонда на фондовете или, както си прецените и действайте, тъй като съм заречен в Пловдив да се играе край на някоя от огромните купи ", твърдо подреди Борисов, явно не запомнил, че към този момент не е министър председател и не може да нарушава разпоредбите на куп институции, тъй като по този начин е решил.
Реклама
" За наслада имаме болшинство в Пловдив " заключи Борисов. Присъствалите на срещата общински съветници от ГЕРБ одобриха без възражения това предложение, отпред с кмета, който като на изпит в лайвстрийм дружно със строителя на стадиона Илиян Филипов от ПИМК изясни по какъв начин това е нужно. Самият Филипов удостовери, че в случай че му дадат парите, ще постави козирката.
Всъщност, не може
След като свърши срещата в Хисаря нещата внезапно се трансформираха.

Кметът Димитров оказа се, е преосмислил. В отговор на въпрос на " Капитал " по тематиката той отговори, че всичко това е било неприятна изненада за него и няма законово съображение да бъде осъществено сходно пренасочване на средства от план през Фонда на фондовете. " Това е план, значим за града, план за който се игра търг, има публично разискване и няма по какъв начин да бъде сменен с нещо друго. Все едно на Вас да ви отпусне банката заем за апартамент, а Вие да си купите лека кола ", направи съпоставяне кметът.

Парите за пробива са част от 30-милионния заем за " Подобряване и рационализация на градската среда в Пловдив ", за които има решение на Общински съвет и определен реализатор - " Иса 2000 ". Няма законов метод тези средства да бъдат трансферирани от тази поръчка към друга, просто тъй като някой - бил той и някогашен министър председател - по този начин е решил. Или най-малко - няма метод без той да е обвързван с тежки финансови и правни последствия.
Реклама
Очевидно това е осъзнал и кметът. " Строеж под Водната палата ще има, ще се подписа и контракт с определения реализатор ", съобщи Димитров.

Друг участвал на срещата, който поддържа решението, само че към този момент е трансформирал мнението си, е ръководителят на Общинския съвет Александър Държиков. За " Капитал " той разяснява, че тези дни е схванал от кмета, че " май няма да е допустимо да се трансферират средствата ". Очевидно на самата среща общинарят или не е решил, че предлагането не е реалистично, или не е посмял да го каже.
Търсят се пари за стадион
Борисов, сподели кметът Здравко Димитров, евентуално е бил измамен от някого. Не стана ясно кой е този някой, само че малко след срещата в Хисаря, някогашният кмет Иван Тотев, чиято упоритост да се върне на поста не е загадка, съобщи изрично, че пробив под Водната палата не може да има, тъй като там не може да се копае поради близостта с коритото на река Марица. Тази теза поддържа и неговият съидейник и сътрудник Радомир Чолаков. Интересното е, че точно по времето на Тотев общината е заложила пробива като част от огромния план, по който беше направено кръгово кръстовище.

ГЕРБ-Пловдив обаче стартира да търси пари за стадионите - този на " Ботев " и този на " Локомотив ". Държиков е безапелационен " мнението на цялата група е, че би трябвало да се обезпечат средства за завършването на стадионите ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Гласът на Капитал 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Свят Реклама
От думите на Здравко Димитро излиза наяве, че решение се търси напряко в София към този момент, в персонални диалози сред него и Борисов.

Проблемът, естествено, е че Борисов към този момент не разполага с държавните запаси, които да разпределя както му скимне. Тази вест, наподобява, още не е изцяло стигнала до Пловдив.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Инфраструктура
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР