Смелата руска журналистка Марина Овсянникова, която в понеделник вечерта се

...
Смелата руска журналистка Марина Овсянникова, която в понеделник вечерта се
Коментари Харесай

Смелата руска журналистка Марина Овсянникова застана пред съда

Смелата съветска журналистка Марина Овсянникова, която в понеделник вечерта се появи онлайн по време на централната емисия вести на съветската държавна телевизия „Първи канал“ с антивоенен афиш, през днешния ден се изправи пред съда.

Днес следобяд тя бе изправена пред районния съд в московския регион Останкино, където й бяха повдигнати обвинявания. Руското разследване образува административно дело във връзка „организирането на неразрешено обществено мероприятие“.

Марина се яви в съда дружно със своя юрист Антон Гашински, който разгласява селфи от правосъдната зала в телеграм. След като близо 12 часа нямаше никаква информация къде е арестувана журналистката, през днешния ден стана ясно, че тя е прекарала нощта в полицейски сектор покрай малкия екран. Защитникът й обаче подсети на съда, че съгласно съветското законодателство майки с деца до 14-годишна възраст не може да бъдат арестувани. Тя има две деца – на 11 и на 17 години.

Овсянникова се трансформира в международна сензация, откакто се появи в студиото по време на централната емисия вести с антивоенен афиш, на който беше изписано: „Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат. Руснаците са против войната“.

Овсянникова бе арестувана директно откакто застана пред камерата по време на предаването „Время“. Тя евентуално ще бъде подведена под отговорност за „публични дейности, ориентирани към дискредитиране на дейностите на съветските въоръжени сили за отбрана на ползите на Руската федерация и нейните граждани“, излиза наяве от известието на осведомителна организация ТАСС.

Според неотдавна признато законодателство в Русия разпространението на „фалшиви новини“ за съветската войска, както и за уронване на престижа на съветските военни, я грози затвор до 15 години. Марина Овсянникова може да бъде упрекната и за поощряване на „гражданско неподчинение“ с апела си към руснаците да стачкуват против войната.

„Баща ми е украинец, майка ми – рускиня. Те в никакъв случай не са били врагове“, съобщи в свое видеообръщение Марина Овсянникова. Посланието на съветската журналистка, в което тя показва страдание, че е работила за „кремълската пропаганда“, е снимано малко преди протестната ѝ акция в ефира на съветския държавен „Первый канал“.

Овсянникова е редактор в „Первый канал“. Тя е родена през 1978 година в Одеса. Според изявления в обществените мрежи тя живее в Москва.

Марина Овсянникова е първият редактор в съветска държавна медия, който  обществено се афишира срещу войната в Украйна. От началото на офанзивата, която Кремъл публично назовава „специална операция“, близо 15 000 души в Русия са арестувани поради присъединяване им в антивоенни митинги. Десетки съветски медии са блокирани, а достъпът до платформи като Facebook и Инстаграм е прекратен.

Смелата постъпка на Овсянникова отприщи вълна от поддръжка по целия свят. „Докато има смели хора като Марина Овсянникова, продуцент в съветския „Первый канал“, която довечера стачкува против съветската война и пропагандата, и като стачкуващите по улиците на Русия – към момента има късмет за по-добро бъдеще“, написа латвийският външен министър Едгар Ринкевич в Туитър.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР