Смъртта на 22-годишно момиче в ареста отприщи вълна от протести

...
Смъртта на 22-годишно момиче в ареста отприщи вълна от протести
Коментари Харесай

Протести и демонстративно сваляне на хиджаби: какво става в Иран?


Смъртта на 22-годишно момиче в ареста отприщи вълна от митинги в Иран. Жени демонстративно смъкват хиджабите си в редица градове. Докъде ще стигне недоволството?

Властите в  информираха за първите смъртни случаи от началото на протестната вълна в страната. Новинарската организация " Тасним " заяви, че трима души в провинция Кюрдистан са били убити. 

Двама души са били убити с оръжие, а гибелта на трети човек е избрана като " подозрителна ". Информационната организация " Фарс " заяви, че съгласно губернатора на провинция Кюрдистан Исмаил Сарей Кооша става въпрос за три " подозрителни " смъртни случая в границите на " скрит план, подтикнат от врага ".

Хиляди излязоха на улиците на Иран след гибелта на 22-годишна жена

Началото на митингите даде. Тя бе арестувана от нравствената полиция в Иран, защото облеклото ѝ не съответствало на ислямските правила. 

Махса Амини умря, откакто бе арестувана от нравствената полиция, тъй като не носела хиджаба си по верен метод.

В понеделник хиляди иранци излязоха на улиците. Стигна се до конфликти сред стачкуващите и силите за сигурност, а на видеоклипове се вижда по какъв начин в множество ирански градове дами демонстративно смъкват хиджабите си и подстригват косите си.
Редакцията предлага
Какво тъкмо се е случило с Амини по този начин и не е ясно. Момичето изпада в кома и в петък умира в болница. Според критиците нравствената полиция е упражнила принуждение върху нея. Полицията отхвърля обвиняванията. Властите оповестиха, че са почнали следствие.

" Те би трябвало да бъдат чути "

Съединени американски щати приканиха Иран да спрат " систематичното гонене "  на дамите. Външната министърка на Германия Аналена Бербок поддържа протестиращите. " Те би трябвало да бъдат чути, тъй като тези дами упорстват за права, които се поставят на всички хора - нищо друго с изключение на техните неоспорими човешки права ", сподели тя.

Върховната комисарка на Организация на обединените нации по правата на индивида Нада ал-Нашив показа, че е разтревожена от конфликтите след гибелта на Амини и " нападателната реакция на силите за сигурност против последвалите демонстрации ". Тя настоя за бързо следствие на случая. 

Критики се чуха и от ирански политици

Критики към нравствената полиция се чуват и в самия Иран. Председателят на Народното събрание Мохамед Багер Галибаф изиска държанието на чиновниците да бъде разследвано, с цел да се предотвратят сходни произшествия. Необходимо е да се преразгледат и методите на моралната полиция, съобщи той пред държавната осведомителна организация " Ирна ".

Много иранки демонстративно смъкнаха хиджабите от главите си

Депутатът Моенодин Саеди даже прикани за унищожаване на моралната полиция. Според него тя явно не е в положение да " направи културата на хиджаба разбираема ".

В отговор на извънредно мощните рецензии духовният водач на Иран аятолах Али Хаменей изпрати собствен представител при фамилията на Амини, заяви " Тасним ". Той е споделил на роднините на Амини, че Хаменей е " тъжен " от гибелта ѝ и че " ще бъдат взети ограничения ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР