Смъртните случаи при COVID-19 са най-тежката част от болестта за

...
Смъртните случаи при COVID-19 са най-тежката част от болестта за
Коментари Харесай

В останали без гробища села погребват починалите в дворовете

Смъртните случаи при COVID-19 са най-тежката част от заболяването за околните хора. Погребенията се правят при специфични ограничения и без церемонии. В някои български села жителите стигат до там, че да погребват своите родственици в двора на къщите си, оповестява Българска национална телевизия.

Виолетка живее във видинското село Градсковски колиби, а Руси - в тетевенското село Глогово. Общото сред тях и съселяните им е, че са погребали околните си в частните си парцели, а не както е по закон - в гробища. Всички знаят, че не е редно, само че споделят, че нямат различен избор.

" Като влиза в действие Ньойският контракт, границата се реалокира от Тимок и разделя нашето село със с. Градсково в Югославия. Там има гробище, само че идва въпросът къде при нас да се направи. Никой не е склонен да си дава от декарите около къщата, с цел да се направи гробище и се взема решение всеки да си погребе домашните в личното гробище до у дома ", споделя Верка Вълкова, кметски наместник на с. Градсковски колиби.

Община Видин има 123 декара в близка околност, само че там има най-вече гори, а и е доста надалеч от селото - на 10 километра. Дворните места в с. Градсковски колиби са в размер на 10-15 декара, а инспекции от РЗИ не са правени.

" Има доста диви прасета, има чакали, само че няма разровени гробища. За водоемите - никой не е мислил по този въпрос ", изясни още кметският наместник.

На 250 км от Градсковски колиби е село Глогово, където гробище има, само че местата са от дълго време запълнени. Руси Бекиров обработва земята, само че и погребва своите близки в местността " Куково ".

" Сестра ми умря, след 2 месеца умря и брат ми и ги погребваме тук, тъй като в гробищата няма място. Майка ми преди 30 години е заровена в гробището, когато имаше място. Ще употребяваме тук, до момента в който има място ", споделя Руси.

В момента гробищният парк е напълнен оптимално, а казусът е от 5-6 години, споделя кметът на с. Глогово Бисер Габровски. Около парцелите на жителите има обособени гробища от 60-те години. От 5-6 години фамилиите, които си имат гробища, са почнали да копаят отначало край тях, добави кметът. Част от умрелите от ковид през последните месеци също са заровени по този метод.

" Тези, които починат от коронавирус в лечебните заведения, ги докарват със затворени ковчези и не се позволява на околните да ги отварят ", добави Габровски.

Кметът неколкократно е алармирал за случая, само че няма подобаващ общински парцел, където да се направи гробище. Имотите са частни и се имат от доста наследници - не всички от тях са дали единодушието си.

" Всяка година се вършат инспекции и се сформират наставления и протоколи, само че просто няма подобаващи места ", изясни Бисер Габровски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР