Слушалка, разработена от изследователи от Испания, предупреждава за предстоящи конвулсии,

...
Слушалка, разработена от изследователи от Испания, предупреждава за предстоящи конвулсии,
Коментари Харесай

За страдащите от епилепсия: авангардна технология предлага ранно предупреждение за пристъпи

Слушалка, създадена от откриватели от Испания, предизвестява за идни спазми, а инженер от Обединеното кралство изследва по какъв начин да се предотврати неочакваната гибел, причинявана от заболяването.

От   АНТЪНИ КИНГ

Хората с епилепсия скоро ще могат да получават едноминутно предизвестие за иден припадък благодарение на ново здравно устройство. 

Епилептичният припадък може да изложи човек на риск от пострадване в ежедневни обстановки, които доста други хора одобряват за даденост. Това постоянно кара страдащите от епилепсия да заобикалят нормални действия като каране на велосипед, плуване или нанагорнище по стръмен скат.

Бащинска помощ

Носещите новото устройство обаче могат да бъдат спокойни, че ще получат предизвестие преди началото на пристъпа и ще могат да вземат нужните защитни ограничения. Д-р Давид Бланкес, който е инженер, е бил стимулиран за изобретяването на слушалката от прекомерно персонални аргументи. 

„ Започнахме този план поради щерка ми Марина, която има епилепсия “, споделя Бланкес. 

Той се занимава с научноизследователска активност в региона на роботиката, само че осъзнава нуждата хора като щерка му да носят устройство, което може да ги предизвестява за наближаваща спазъм. 

„ Тя получаваше доста пристъпи в разнообразни обстановки, като някои бяха доста рискови за нея “, споделя Бланкес, основен изпълнителен шеф на MJN Neuro, испанска компания, създала слушалката.

Компанията получава финансиране от Европейски Съюз посредством проекта SERAS_v4.0 за интервала 2019—2022 г. за рационализиране на устройството, което към този момент се предлага в някои европейски страни.

Макар че през днешния ден страдащите от епилепсия могат да носят гривни или монитори, показващи положението им на други хора, те не издават авансово предизвестие за пристъпи.

Приложение към слушалката

Слушалката подава сигнал за възможност от припадък към приложение на мобилния телефон на пациента. Предупреждение може да бъде изпратено и на член на фамилията му или друго лице, което се грижи за него.

Устройството следи непрекъснато мозъчната активност чрез електроенцефалограма, като записва съществена здравна информация и построява логаритъм, който с времето става все по-добър в разпознаването на признаците за иден пристъп.

Основната цел е да се предложи изпреварващо предизвестие от най-малко една минута съгласно Бланкес, който споделя, че е допустимо за някои от ползващите устройството то да е и по-ранно. 

„ Персонализираме логаритъма за всеки пациент, защото мозъкът на всеки човек, измъчен от епилепсия, е друг “, споделя той.

Епилептичният припадък поражда, когато мозъкът претърпи срив. Само към един човек на 20 разпознава признаците за пристъп, преди той да настъпи.

Епилепсията е неврологично заболяване, което визира към 50 милиона души в целия свят, или 1 % от популацията в света. Около 6 милиона души в Европа страдат от това заболяване, което може да е породено от генетични фактори, контузия на главата, вирусни инфекции или увреждане преди раждането. За към половината от случаите няма пояснение.

Внезапна гибел

В редки случаи епилепсията може да аргументи гибел, даже при очевидно здрави деца и младежи. 

Д-р Естер Родригес-Вилегас, електроинженер в Имперския лицей в Лондон, работи по намирането на решение посредством финансирания от Европейски Съюз проект NOSUDEP. Проектът е почнал през 2017 г. и ще продължи до 2024 г. 

Внезапната гибел настава жестоко при един на всеки 1000 души с епилепсия, най-често при хора на възраст от 21 до 40 години съгласно Родригес-Вилегас.

Проучване, извършено през последните години, хвърля известна светлина върху загадката, като открива, че гибелта може да настава, когато човек спре да диша за миг по време на сън — положение, познато като апнея.

Тази връзка е открита при наблюдаване на пациенти с епилепсия в болница преди интервенция. Някои от тях спирали да дишат. 

Когато здравната сестра вижда какво се случва в границите на три минути, пациентите биват съживявани и оцеляват. Ако времевият период е сред 5 и 10 минути, избавените са единствено няколко. След 10 минути съгласно Родригес-Вилегас е прекомерно късно за всички пациенти. Тя цитира изследване от 2013 г., оповестено в списание Lancet Neurology. 

Спане и дишане

Макар че доста хора стопират да дишат по време на сън, те сами възвръщат дишането си. При някои хора с епилепсия мозъкът явно не съумява да натисне бутона за рестарт.

„ Запознах се със фамилии на хора, които са умряли в резултат на непредвидена гибел при епилепсия “, споделя Родригес-Вилегас. „ Реших, че желая да направя нещо, за им да оказа помощ. “  

Планът ѝ е да създаде неинвазивно устройство, което пациентите да носят през нощта и което ще ги предизвестява — тях или член на фамилията — при пораждане на проблем.

Но защото това е проучване на ръба на незнайното, а не създаване на артикул, наложило се да вземе поради нови клинични доказателства, които усилват сложността.

„ Мислех, че мога да направя това с следене на апнеята, само че в този момент зная, че е доста по-сложно “, споделя Родригес-Вилегас. 

Фалшиви паники

Част от казуса е, че няма логичност устройството единствено да мига на родителите в 3 часа през нощта, че детето им е изложено на риск от гибел. То би трябвало да е извънредно надеждно. 

„ Това, което установихме, е че пациентите с епилепсия в действителност имат сънна апнея, само че огромното болшинство от случаите на апнея в действителност не престават доста малко “, споделя Родригес-Вилегас.

Тези къси интервали би трябвало да бъдат подценявани от устройството, с цел да няма подправени паники, които да предизвикват излишно безпокойствие и да възпират хората да го употребяват. 

Понастоящем задачата на Родригес-Вилегас е създаването на система за предизвестие, която да е допустимо най-надеждна. Тя ще се основава на данни от уред, който може да следи дишането, сърдечния темп, равнищата на засищане с О2, издаваните звуци и даже позицията при спане. 

При най-благоприятния сюжет някакъв тип устройство, което се носи на или към врата, може да е налице след пет години съгласно Родригес-Вилегас. Тя обаче предизвестява, че може да отнеме и повече време. 

Ако се върнем в Испания, слушалката на Бланкес за предупреждаване на пристъпи се предлага за към 1700 евро. Тя може да се купи и в Обединеното кралство, а скоро ще бъде и в Германия. 

„ Имаме потребност от решение за хора с епилепсия, което може да им даде опция да правят повече ежедневни действия “, споделя Бланкес. 

Изследванията в тази публикация са финансирани посредством Европейския научноизследователски съвет (ЕНС) на Европейски Съюз. Тя е оповестена за първи път в Horizon, списанието за проучвания и нововъведения на Европейски Съюз.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР